20 Април 2024, 15:27 Днес (0) | Вчера (10)

Големите бензиностанции цакат с до 50 ст. надценка на горивата

19 Май 2020 08:19 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2020, 08:21

91% от данъчните складове, които дават възможност за достъп до търговия на дребно чрез съхранение на горива в режим отложено плащане на акциз, са собственост на само 6 оператора

Борсовите цени на петрола за периода на пандемията са намалели драстично, но същевременно при търговията на дребно големите вериги поддържат по-високи цени с между 30-50 ст. спрямо други бензиностанции и спрямо цената на горивата, излезли от данъчните складове. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, след като на извънредно заседание вчера правителството одобри и предложи на НС да приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. В него се предлага създаването на "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, пише в. Монитор. "Темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои номинални диспропорции, които нямат обективно  обяснение, заяви Горанов.

В периода 2 март-10 май 2020 г. борсовите цени на суровия петрол тип брент са намалели значително, като най-ниската регистрирана цена е с 57% по-малка от началния период. При 50 долара и 3 цента за барел в началото до 21.61 долара за барел. В същия период средната цена на освободените за ползване горива от данъчните складове е намаляла само с около 27% за бензина и 25% за дизела. По данни на Агенция "Митници” и приходната агенция при търговията на дребно в бензиностанциите големите вериги поддържат цена на дизеловото гориво средно с около 30 ст. над средната продажна цена за страната на останалите бензиностанции и с около 55 ст. над средната цена на едро от данъчните складове. "При бензина статистиката е подобна - тази група бензиностанции поддържа средно с около 20 ст. над средната продажна цена на останалите бензиностанции и с около 50 ст. над цената, при която горивото напуска данъчните складове", допълни Горанов, като тази разлика е провокирала правителството да предприеме мерки.
Данните сочат, че 91% от данъчните складове, които дават възможност за достъп до търговия на дребно чрез съхранение на горива в режим отложено плащане на акциз, са собственост на само 6 оператора. "Един от тези оператори притежава 78.3% от вместимостите на данъчните складове - ограниченията пред това всеки свободно да може да внася или да търгува с горива провокира в нас идеята съхраняването на държавните резерви и работата с вместимостите за горива да бъде прехвърлено като отговорност на държавно предприятие "Държавна петролна компания”, поясни финансист №1.
Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.
Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.
"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 икономически субекти", обясни министърът. Така се е породила идеята Държавният резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които резервът разполага. Идеята е търговците да може да се възползват от режима за отложено плащане на акциз, а не да плащат директно при вноса на гориво от чужбина и да им се оказва ликвиден натиск. Акцизът при дизела е около 66 ст. без ДДС, а при бензина е 72 ст.
Припомняме, че миналата седмица беше обявено, че държавата ще изгради 100 държавни бензиностанции.  Според Горанов те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и на места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.
Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране. По думите му основен приоритет в момента е изграждането на данъчни складове, тъй като това ще даде възможност на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-качествена услуга на крайния потребител, коментира икономическият министър Емил Караниколов.
Хипотезите за строежа на държавните бензиностанции са няколко. Според една от тях първо трябва да бъде избрана локацията - държавен, частен или общински терен. По думите на Караниколов за изграждането на бензиностанциите няма да се използват средства от държавния бюджет, а ще се търси собствено финансиране.
В отговор на журналистически въпрос защо големите бензиностанции се страхуват от държавната петролна компания, Караниколов коментира, че създаването на държавно дружество ще бъде от полза за всички. Техният председател (б.а. - на Българска петролна и газова асоциация) дори е отправил покана към Министерството на икономиката да членува в една от асоциациите.
По думите на икономическия министър вероятните страхове са свързани по-скоро с нелоялна конкуренция, а не толкова от това, че държавата излиза на пазара "като балансьор между тях и самите потребители”.
Идеята на икономическото министерство за създаването на пунктове за зареждане на електромобили по новите бензиностанции пък е тясно свързана с намерението им да потърсят инвеститор, благодарение на който у нас да започнат да се произвеждат електромобили. За целта обаче първо трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив