28 Април 2024, 02:41 Днес (0) | Вчера (0)

Големите немски корпорации не са сред печелившите от Германия`2006

14 Април 2005 12:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Само година преди откриването на финалите на Световното първенство по футбол в Германия, става ясно, че Германски концерни не са сред печелившите от провеждането на финалите догодина в родината им.

Печалното заключение за немския бизнес може да се направи, след като стана ясно, че сред официалните спонсори на шампионата успяха да се наредят едва няколко местни концерна.
За сметка на това техните конкуренти не изпускат подобни "златни" възможности, за да заработят от най-голямото спортно събитие през 2006 година.
Причините за това са много. ФИФА е не само организатор на Световните футболни първенства, но и техен фактически собственик - названието на турнира "Fifa World Cup" е защитена търговска марка. Затова и продажбите на права за реклама е крайно рентабилно занимание за монополиста.
За да се появят търговските марки на стадионите и телевизионните екрани пред очите на милиони зрители, петнадесетте официални спонсори на финалите на световното по футбол Германия`2006 са заплатили поотделно суми от 40 до 80 милиона евро.
За в бъдеще ФИФА планира да предложи на спонсорите още по-ексклузивни, и разбира се, по-скъпи маркетингови оферти.
Сред петнадесетте основни спонсори на шампионата на само три от честни компании - Deutsche Telekom, Continental и концернът Adidas. Освен тях, още шест немски компании, заплатили на ФИФА по около 10 милиона евро, влизат в ролята на "национални" спонсори. Това са - железопътният концерн Deutsche Bahn, енергетичната компания EnBW, застрахователната компания Hamburg-Mannheimer, търговската мрежа OBI, банка Postbank и компанията - организатор на спортната лотария Oddset.
Други немски компании, които не успяха да попаднат сред избраните, проявяват немалка изобретателност, за да получат дивидент от подобно мащабно спортно мероприятие.
Те се опитват да асоциират стоките и услугите си с марката "Световно първенство по футбол Германия`2006", за да заработят дивидент. Например авиокомпанията Lufthansa, е включила в рекламните си брошури като особено привлекателен круизът за туристи из забележителностите на Мюнхен и Фракфурт на Майн, където всъщност ще се играят мачовете от финалите.
Често подобни опити добиват куриозни измерения, в които някои виждат дори и конфликт на интереси.
Компаниите - О2 (мобилни телекомуникации), Yello (енергетика) и Paulaner (пивоварна компания) - конкуренти на официалните спонсори на футболните финали - немските концерни - Deutsche Telekom, EnBW и Anheuser, в момента провеждат рекламна кампания в Германия с участието на Франц Бекенбауер, който е председател на организационния комитет на финалите.
Бившият немски национал рекламира компанията О2 на изложението на технологии CeBIT 2005.
През май 2006 година националният отбор на Аржентина планира да проведе десетдневен тренировъчен лагер в Германия, като подготовката на футболистите ще протече на "Фолксваген-Арена" във Волфсбург.
Градските власти тайно се надяват аржентинските национали да изберат Волфсбург, където се намира главният завод на Volkswagen, като щабквартира по време на цялото първенство, въпреки, че не са и опитвали да реализират замисъла си, тъй като един от официалните спонсори на първенството е корейският автомобилен концерн Hyundai - конкурент на компанията Volkswagen.
С типичните за монополист похвати на ФИФА се сблъскаха дори и градските муниципалитети, както и обикновените запалянковци.
Немските градове дълго време на успяваха да се договорят с ръководството на ФИФА за транслацията на мачовете от първенството на специално инсталирани екрани - билбордове. Препъни-камък беше неяснотата дали общинските власти биха могли да привлекат като спонсори местни фирми.
А що се отнася до запалянковците - те биха могли да закупят билети от Интернет и да заплатят за тях само с кредитни карти, принадлежащи на компании-издатели от списъка на официални спонсори на първенството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив