29 Март 2024, 09:59 Днес (1) | Вчера (11)

Горанов към полицаите: Не бързайте да напускате, може дълго да сте безработни

06 Ноември 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2015, 17:09
Под лиценза на creativecommons

В първите дни на протести имаше спонтанност, а в последните дни се наблюдава една организация, твърди министърът

Служителите в МВР не бива да бързат да напускат системата, защото вече направихме отстъпки, а и пазарът на труда не е много благоприятен в момента, за да си намерят бързо нова работа.Това обясни днес след участието си в парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Направихме значителни отстъпки от първоначалния вариант за заплащането на полицаите, но за мен положителното е, че такъв дебат за системата на МВР се води, каза той. Това касае и Министерството на отбраната. Той призна, че тези служители работят в изключително мизерни условия - като материална обезпеченост, като техника, като автомобили и въоръжение.

Стъпка в посока промяна на структурата на бюджета на силовите ведомства е в правилната посока, категоричен бе министърът. Решение за това ще бъде взето между първо и второ четене в НС на държавния бюджет за 2016 г., т.е. нищо не е предрешено, предупреди Горанов.

Той напомни, че става въпрос за промяна на закон и дали това ще се случи ще реши парламентът. "Позициите на двете страни - на синдикатите и на правителството трудно могат да бъдат сближени, тъй като синдикатите не отстъпват от различни достижения в законодателството, които се дават като статут на служителите от силовите ведомства.

По тази причина доста години и нищо не се е променяло. Заявихме предварително , че сме склонни да отстъпим, така че тези 20 заплати, които се получават от служителите при напускане на системата, за тези които остават да работят, ще продължат да се получават, а постъпващите да са наясно, че този тип плащане ще бъде ограничен и дали ще работят там е въпрос на техен избор”, отбеляза финансовият министър.

По думите му за служителите от МВР, които работят при рискови условия, ще продължи да се прилага досегашния модел на осигуряване, но възнагражденията на тези, които преминават от първа в трета категория труд няма да бъдат засегнати по никакъв начин. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив