25 Април 2024, 14:03 Днес (9) | Вчера (12)

Готвените промени в застраховането ще се отразят на транспортния бранш

29 Декември 2022 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2022, 13:58

Застрахователи алармираха, че има вероятност да бъде повишена цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради внесени промени в Кодекса за застраховането. Те се обявиха срещу текстове, които предвиждат нов начин на изплащане на обезщетения при катастрофи в Европа, съобщава БНР.

С новите мерки Националното бюро на българските застрахователи ще бъде задължено да изплаща всяка отправена към него претенция по системата "Зелена карта". Според бранша обаче това ще увеличи риска от застрахователни измами. Срещу промените в Кодекса се обявиха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. От Асоциацията на българските застрахователи, коментират, че  промените могат да доведат до множество фалити сред застрахователите, заради задължението да бъде изплатен всеки иск. От Камарата на автомобилните превозвачи в България пък посочиха, че в чужбина също се наблюдават порочни практики, които ще се задълбочат след промените в Кодекса. От транспортния бранш са категорични, че корекциите в закона ще се отразят и на цената на задължителната "гражданска отговорност". До момента основният аргумент на управляващите за въвеждане на тези промени е, че те са поставени като условие за влизане в Еврозоната. Каква година изпращат родните превозвачи и как ще се отразят на дейността им готвените промени? 

Евентуалното повишение на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" неминумемо ще се отрази върху работата на всички превозвачи, коментира за БНР Видин Петко Ангелов, председател на Камарата на автомобилните превозвачи в  България:

"Според мен ще бъде много трудно, защото в момента няма работа и цените са много ниски. Неминуемо ще има фалити на превозвачи и фирми. От септември до декември очаквахме, че ще има работа и те точно тогава започнаха да свалят цените и работата намаля. В Европа няма работа, пазарът в момента с товарите е много труден. Очаква се от януари до маарт месец да бъде същото положение.”

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив