29 Март 2024, 01:59 Днес (0) | Вчера (11)

Готова е платформата за търговия с ценни книжа, листвани в България, Хърватия и Македония

29 Март 2016 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 март 2016, 12:47

Очаква се над 20 от членовете на борсите в България, Хърватия и Македония да се свържат с платформата, като близо 400 ценни книжа са налични за търговия

SEE Link, иновативната регионална платформа за търговия с ценни книжа, листвани на борсите в България, Хърватия и Македония е изпълнила всички технически изисквания за стартиране на търговия, съобщи Управителния съвет на компанията по време на конференция в Скопие, Македония.

SEE Link беше официално открита oт Зоран Ставрески - вицепремиер и министър на финансите на Република Македония, високопоставени представители на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и изпълнителните директори на борсите - учредители на SEE Link: Иван Такев (Българска фондова борса - София), Ивана Газич (Загребска фондова борса) и Иван Щериев (Македонска фондова борса).

"След две години активна работа и усилия на международни екипи, днес сме удовлетворени да предложим на инвестиционната общност в региона модерна, работеща платформа. Предвид засиления интерес към нея, съм убеден, че много скоро локалните пазари ще капитализират ползите от SEE Link и това ще стане пример за успешно регионално сътрудничество.", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие, с което демонстрираха значимостта на проекта и ангажимента си към по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар.

ЕБВР подкрепи първоначалната фаза на проекта SEE Link с грант от € 540 000, с който да се създаде електронна система за извършване на поръчки. Средствата бяха осигурени от ЕБВР чрез финансиране от донорите на Банката през Специален фонд на акционерите в нея Успоредно с това, участващите борси предоставиха за проекта € 80.000.

През февруари фондовите борси в Белград и Любляна се присъединиха към SEE Link. В началото на този месец и борсата в Баня Лука обяви намерението си да се включи в проекта, първия в Европа, който свързва пазари и инвеститори по иновативен начин.

Два индекса на сини чипове SEE LinX и SEE LinX EWI ще бъдат стартирани от 1 април 2016 г., които да увеличат видимостта на локалните пазари. Индексите ще се състоят от 10-те най-активно търгувани компании листвани на трите борси - учредители: 5 от Хърватия, 3 от България и 2 от Македония.

Очаква се над 20 от членовете на борсите в България, Хърватия и Македония да се свържат с платформата, като близо 400 ценни книжа са налични за търговия.

SEE Link ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар с капитализация от US$ 30 милиарда, и в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив