27 Април 2024, 17:33 Днес (0) | Вчера (11)

Готови ли са хората и трудовият пазар за изкуствения интелект?

24 Ноември 2023 12:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 24 ноември 2023, 12:23

Готови ли са хората за изкуствения интелект и по-специално за света на труда след революцията на технологиите – това е основната тема на разговор в международната конференция, която се провежда в София с домакин Конфедерация на труда "Подкрепа", съобщава БНР.

За първи път терминът изкуствени неврони се появява през 1943-а година, а понятието "изкуствен интелект" е дефинирано през 1956 година. Тоест ако направим съпоставка с човешката възраст, той е само на 67 години, в активна възраст и продължава да се развива.

Кой, ако не синдикалистите, трябва да са най-разтревожени от предизвикателствата и опасностите, които крие въздействието на изкуствения интелект върху работното място? Не е изненада, че именно Конфедерация на труда "Подкрепа" е домакин на провеждащия се в София тридневен форум в рамките на годишната Генерална асамблея на Европейския работнически център EZA, озаглавен "Приоритети на Европейския социален диалог – готови за изкуствения интелект: светът на труда и настъпващите радикални промени".

Едно е ясно – изкуственият интелект е свързан с възможности, но той крие много рискове, включително за правата на хората и за неприкосновеността на личния живот. Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов е убеден, че техническото развитие няма как да изпревари човека.

"Не съм съгласен нещото, което се постига с помощта на техника, да се нарича интелект. Интелект има само човекът".

Според него каквато и да е машината, в нея няма как да има чувствата, емоциите и стремежа на човека.

В общото съзнание на хората някаква идея за изкуствения интелект идва най-вече от научно-фантастични филми и от реклами, където се показват възможностите му, без да се обяснява неговата същност. Затова битуват различни нагласи какво е изкуствен интелект и какво той може. Има различни дефиниции какво е той, те са сходни.

Изкуственият интелект все още не може да мисли като нас, но може да действа като нас, при това той изпълнява операциите, които ние бихме могли да извършваме, многократно по-бързо, коментира професор Димитър Велев от факултета по информационни технологии и комуникации в УНСС.

Например, добър хирург успява да направи в практиката си между 30 и 50 000 операции, а изкуственият интелект може да достигне до 5 милиона. Така или иначе, темата изкуствен интелект и работни места е много сложна. По различни проучвания до 2030-а година ще бъдат изгубени позициите на между 300 и 800 милиона души – това са 10 процента от населението на планетата. Идва естественият въпрос - какво ще стане с тези хора, които ще освободят местата? И формалният отговор, че трябва да се обучат и да преминат в друга професия, е само добро пожелание, защото, къде да отидат, след като масово броят на заетите намалява.

Засега остава утешението, че изкуственият интелект не е съвършен, все още не може да замени лесно професии, свързани със специфични ръчни манипулации и операции, например зъбен техник, както и дейности, свързани със съзидателност, нови, гениални идеи, създаване на шедьоври, социална чувствителност, емоции. Затова не са празни приказки, че новата работна сила трябва да притежава различни умения. На първо място - да притежава разбиране какво е изкуствен интелект, как се изпълняват алгоритмите, какво можем да очакваме от него, да имат така наречената социална интелигентност и умения за общуване с хората. Човешкият мозък е най-сложният компютър, създаван досега, и изкуственият интелект още не може да се доближи до него.

Изпълнителният директор на Европейската фондация в Дъблин за подобряване на условията на труд и живот Ивайло Калфин акцентира специално върху необходимостта от защитата на правата на работещите, защото технологиите и използването на изкуствения интелект не трябва да се използват за заобикаляне на трудови права. Което отново връща топката и в полето на синдикатите и социалния диалог с работодателите.

В крайна сметка, искаме или не, трябва да се съобразяваме с изкуствения интелект, но без да забравяме, че основният потенциал на всяка държава, компания, общност, това са хората. Иначе казано - трябва да се намери балансът между етичните аспекти и комерсиалните предимства и изкуственият интелект да бъде много добър помощник на човека.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив