04 Май 2024, 07:30 Днес (0) | Вчера (0)

Готови са плановете за развитие на 6-те района за планиране за 2007-2013 г.

22 Декември 2005 15:12 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Около 12 млрд. евро ще бъдат инвестирани в регионите през периода

Правителството утвърди плановете за развитие на 6-те района за планиране от присъединяването на страната ни към Европейския съюз до 2013 г. Те определят средносрочната визия и приоритетите на регионалната политика през следващите години. Целта е развитието на конкурентоспособна икономика; модернизация на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура; съживяване на селските райони и стимулиране устойчивото развитие на земеделското стопанство; достигане на европейските стандарти на заетост; въвеждане на подходи за управление, развитие на партньорство и териториално сътрудничество; укрепване на институционалния капацитет за усвояване на средствата от европейските фондове.
Плановете създадат основа за координация на регионалната политика на страната с политиките на отделните сектори, както и за определянето на индикативно необходимите финансови ресурси за реализацията им. Очакваното финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е около 2/3 от общия финансов ресурс, необходим за осъществяването на 6-те плана. Приблизителната сума е около 12 млрд. евро, като включва и националното съфинансиране, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
В 6-те регионални плана са отчетени предвижданията на Националния план за развитие, Националната стратегия за регионално развитие на България 2005-2015 г., областните стратегии, общинските планове за развитие и финансовата рамка на Националната оперативна програма за “Регионално развитие.
В Национална стратегия за регионално развитие на България за периода 2005-2015 г. , която бе приета от правителството през април т.г., се посочва, че регионалното развитие на страната през следващите години е свързано с изграждането на европейските транспортни коридори през България, увеличаване на преките чуждестранни инвестиции, развитие на клъстърите като фактор за привличането на чужди вложения в определени отрасли, използване на предприсъединителните и структурните фондове, и Кохезионния фонд за развитие на регионалната инфраструктура, интеграция на трансграничните райони и др.
Структурните и Кохезионният фонд на ЕС и публично-частното партньорство ще бъдат основен инструмент за реализирането на проектите за регионално развитие. В момента участието на частния сектор в изпълнението на програмите за регионално развитие е ограничен до съфинансиране на проекти с крайни бенефициенти малките и средните предприятия. Прилагането на принципа на партньорство е механизъм за повишаване капацитета за усвояване на средствата от фондовете на ЕС.
Според Закона за регионалното развитие страната ни е разделена на 6 района за планиране:
- Северозападен район, който обхваща областите Видин, Враца и Монтана;
- Северен централен район – Русе, Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч;
- Североизточен район – Варна, Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич;
- Югоизточен район – Бургас, Сливен и Ямбол;
- Южен централен район – Пловдив, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Смолян и Стара Загора;
- Югозападен район, който включва областите София, Софийска, Кюстендил, Благоевград и Перник.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив