02 Май 2024, 19:10 Днес (13) | Вчера (0)

Градският транспорт в София излезе на протест, общината предлага 15% ръст на заплатите

18 Януари 2024 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2024, 14:56

Протестът е предупреждение за по-мащабни действия, ако исканията на работещите не бъдат изпълнени от Столичната община

Работници и служители от столичния градски транспорт протестираха днес, 18 януари, с настояване за ръст на възнагражденията и по-добри условия на труд. Акцията бе организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ и се проведе в жк. Дружба 2 в близост до последните спирки на шест автобусни линии, които обслужват големи разстояния в София. Тяхното движение бе блокирано за кратко от протестиращите след  8 сутринта. Протестът е предупреждение за по-мащабни действия, ако исканията на работещите не бъдат изпълнени от Столичната община.
По време на акцията работниците изгориха символично своите фишове за заплати и натоварени графици за работа с допълнителни часове извънреден труд заради липсата на достатъчно шофьори. Заради трупащата се умора водач показа нагледно как в почивките между две смени може да се наложи да спи на работното място – постелята му бе разпъната по средата на ул. "Обиколна”, където приключват и започват курсовете си шестте автобусни линии.
Представители на протестиращите – вицепрезидентът Тодор Капитанов, главният икономист на КНСБ Любослав Костов, председателят на ФТС Александър Шопов, зам.-председателят на федерацията Владимир Цветанов и председатели на синдикални организации в столичния авто и електротранспорт откликнаха на покана на кмета на София Васил Терзиев за среща по поставените искания. По време на разговорите стана ясно, че Столичната община предлага 15% увеличение на основна работна заплата от 1 март с търсене на възможности за втора стъпка за увеличение през годината. За целта от бюджета на София ще бъдат заделени 37 млн. лв. Договорено бе спешно (в рамките на годината) подобряване на условията на труд – подобряване на санитарните помещения и общежитията, стартиране на преговори за споразумение по темите от исканията в Декларацията на КНСБ и КТ "Подкрепа”, както и мониторинг върху работното време и стратегия за ограничаването на полагането на извънреден труд извън законовите норми.
Предложението за увеличение ще бъде обсъдено със синдикалните структури. То е под поисканите 30%, ето защо КНСБ остава в протестна готовност, обявиха след срещата Тодор Капитанов и Александър Шопов. Любослав Костов поясни, че исканията за увеличение и в София, и в страната сега трябва да се насочат към правителството, което да осигури необходимите средства. Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ каза, че субсидията за транспортния сектор не е променяна за 2024 г. и тя остава 89 млн.лв., колкото беше и до сега, така че кметът предлага 15% ръст със собствени усилия. Тези 30%, за които настояваме, ще ги искаме от държавата, добави Костов. Той призова за допълнителни средства и посочи, че за КНСБ няма значение дали те ще се получат чрез актуализация, или чрез акт на Министерския съвет.
Ще обсъдим предложенията на кмета, които направи днес, но няма да се откажем от исканията ни, категоричен бе Капитанов. Той допълни, че протестите спират за момента, но остават в готовност да продължат следващата седмица. По думите на вицепрезидента в рамките на два часа могат да организират блокиране на една четвърт от София, а в рамките на един ден – цяла София. Капитанов каза още, че 15% са малко, "но това, което стана ясно, е, че възможностите на СО на този етап са за 15%, затова продължаваме да настояваме държавата да обърне внимание на транспортния сектор”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив