21 Май 2024, 01:45 Днес (0) | Вчера (11)

Градушката унищожи напълно овошките в Сливополско

19 Май 2014 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2014, 09:27
Под лиценза на creativecommons

Почти няма земеделски производител, който да е застраховал продукцията си

Градушката, която падна преди дни в района на Русенско, е унищожила напълно овощните градини в община Сливо поле. Сериозни са пораженията и при слънчогледа и царевицата, предаде БГНЕС. Почти няма земеделски производител, който да е застраховал продукцията си, и затова ще се разчита на евентуална помощ от държавата. Щетите са за стотици хиляди левове, казват производителите.

Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но след градушката няма изгледи за реколта. Засегнати са над 500-600 дка само в селата Стамболово и Кошарна, където са най-големите поражения. За интензитета и силата на градушката говори фактът, че е имало от 10 до 16 удара на плод, листната маса и дървесината са повредени.

В Областна дирекция "Земеделие" има подадени вече доста заявления за сформиране на комисии, които да опишат и оценят щетите. "100-процентови щети засега се наблюдават при трайните насаждения, при слънчогледа и царевицата също има насаждения, които са унищожени 100 процента. Има на някои места, където само листата са унищожени, останало е стъблото. Някои производители искат да развалят слънчогледа и царевицата и да ги пресяват наново. При пшеницата и ечемика се наблюдава, че са легнали от проливния дъжд", обясни директорът на дирекцията Левент Исмаилов.

Хората са притеснени, че градушките зачестяват, а регионът не е защитен. Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, който лично посети засегнатите райони, признава, че Североизточна България не е защитена от това природно бедствие. "За съжаление тези ракетни площадки и тези радарни станции, които имаме, са същите, както и преди. Това, което сме наследили от едно време в Агенцията по градушките, с това разполагаме. Лично аз съм правил няколко опити и преди, и сега, да разширим площадките, и то в посока към Североизточна България, която за съжаление не е покрита. Имаме покритие в осем или девет области - Северозападна България, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и с това се изчерпва", каза Абазов.

През тази година средствата, с които могат да бъдат подпомогнати земеделските производители заради бедствието, са малко под 10 млн. лв. Те обаче ще бъдат изплатени на одобрените едва догодина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив