18 Април 2024, 19:47 Днес (11) | Вчера (11)

Градушки, наводнения, циклони, земетресения и вулкани удариха застрахователите през май

14 Юни 2021 10:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2021, 10:05

Компаниите ще бъдат изправени пред многомилионни искове, прогнозира Aon

Американските застрахователи ще се изправят пред многомилионни искове заради майските конвективни бури, които  донесоха със себе си значителни щети от градушки, торнада и наводнения в серия от отделни събития, сочи анализ на застрахователния брокер Aon plc в последния бюлетин, който прави обзор на глобалните природни бедствия. Внимание заслужава силната буря, която обхвана равнинната, долната и средната части на долината Мисисипи, както и югоизточната и средноатлантическата части на страната от 3-5 май, която донесе съвкупни икономически загуби от над $850 млн., отбелязват от Aon, посочвайки, че по-голямата част от щетите са застраховани.
В периода 6-11 май редица фронтални системи доведоха до повсеместно сурово време със силна градушка, разрушителен вятър, торнада и наводнения в средната и долната части на долината на Мисисипи и на югоизток. Общите икономически загуби се оценяват на $350 млн.
Наводнения от 17 май доведоха до обявяването на извънредни ситуации за населените места на югоизток в Тексас и южна Луизиана. Едновременно с това ежедневни силни бури доведоха до градушки с големи щети, силни директни ветрове и кратки торнада. Общите икономически щети от суровото време и наводненията бяха оценени на $1,1 млрд., като по-голямата част от щетите от наводнението в Луизиана най-вероятно не е застрахована.
През месеца Индия беше ударена от два тропически циклона. Първият – Тауктае, удари сушата в индийския щат Гуджарат на 17 май и беше категоризиран като ураган от 3-та категория по скалата на Сафир-Симпсън. Стихията довее до смъртта на най-малко 198 души в Индия и Шри Ланка. Загубите за икономиката се оценяват на $1,5 млрд. Циклонът Яас, еквивалентен на буря от 1-ва категория, удари бреговата ивица на 26 май и причини смъртта на 19 души. Над 325 000 домове бяха разрушени или повредени. Циклонът Яас засегна щатите Одиша и Западна Бенгалия, като само икономическите щети в Западна Бенгалия се оценяват на 200 млрд. индийски рупии ($2,7 млрд).
"Природните катастрофи продължават да оказват сериозно влияние върху райони по целия свят, която често  се явява начало на прехода към сезоните тропически циклони в Северното полукълбо. Докато основно най-голямо внимание се отделя на Атлантическия океан, най-голямата активност през миналия месец се наблюдава в северната част на Индийския океан, където два циклона удариха източното и западното крайбрежие за броени дни", посочи старши анализаторът на Aon Impact Forecasting Михал Льоринк.
Други стихийни бедствия през месец май:
Проливни дъждове под влиянието на Ла Ниня доведоха до продължително наводнение на притоците на река Амазонка в бразилския щат Амазонас. Наводнението засегна хиляди постройки и обширни селскостопански площи.
Продължителни дъждове средата на май засегнаха и няколко страни в Централна Европа. Един човек загина, а няколко хиляди недвижими обекта бяха повредени, основно в селски местности. Очакваните съвкупни икономически щети достигат десетки милиони евро.
На 22 май в Демократична Република Конго изригна вулкан в планината Нирагонго. Лавата унищожи няколко села и достигна град Гома, което накара властите да евакуират хиляди жители. 32 души загинаха, а стотици домове бяха разрушени.
Две отделни силни земетресения станаха в Китай на 21 и 22 май. При  подземния трус със сила 6,1 по Рихтер в провинция Юннан недалеч от град Дали загинаха трима души и бяха повредени сериозно 13 000 постройки. Предварителните икономически загуби се оценяват на $50 млн. Другият трус със сила 7,3 по Рихтер в провинция Цинхай оказа относително незначително влияние заради това, че се случи в рядко населен район. Въпреки това около 8 200 сгради бяха повредени или разрушени.
Продължителните дъждове от 29 май до 1 юни в Нова Зеландия в района Кентърбери бяха оценени като случващи се веднъж на 100 години. В предварителните отчети се казва, че освен наводненията на обширни селскостопански площи, са били повредени или разрушени и хиляди домове, пътища и мостове. Общите икономически загуби най-вероятно ще достигнат десетки милиони американски долари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив