24 Април 2024, 17:10 Днес (12) | Вчера (6)

Гражданите от страната без пререгистрация на колите си в София

05 Март 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2019, 08:52

Промените целят да се намали административната тежест към Пътна полиция

Гражданите от цялата страна, които не са родом от София, ще могат да са с колите си, които са закупили от столицата, без да се налага да ги пререгистрират на адресите си по местоживеене. Това предвиждат промените в Наредба I-45/2000, качена за обществено обсъждане. Промените в нея целят облекчаването на административната тежест. Според действащите в момента разпоредби регистрацията на автомобила трябва да съвпада с тази по местоживеене. Така например, ако сме от Бургас и имаме постоянен адрес там, но купим кола от София или от друг град, то трябва да я закараме до морската ни столица, където в отдел "Пътна полиция" да ни сложат бургаски номер, пише в. Монитор.

Законодателят обаче предвижда мярка, с която да отпадне тази административна тежест. В мотивите към промените в наредбата е записано, че е "дадена възможност при промяна в регистрацията на превозните средства в друг регион, по желание на собственика табелите с регистрационен номер да може да не се сменят, след като бъде изградена техническа възможност за това. Дадена е възможност при промяна в регистрацията на превозните средства в друг регион, по желание на собственика табелите с регистрационен номер да може да не се сменят, след като бъде изградена техническа възможност за това".

Препоръчано е да се направят изменения, с които да се предвиди, че при смяна на постоянния адрес на собственика в друга област и при закупуване на моторно превозно средство от друга област табелите с регистрационен номер да се запазват, освен ако собственикът не заяви изрично тяхната подмяна. И в двата случая собственикът трябва да подава заявление за промяна в регистрацията на автомобила в срок до един месец от издаване на новия личен документ или промяна на собствеността.

Според вече приетите и действащи промени собствениците на новозакупени автомобили трябва да знаят, че те могат да бъдат спрени от движение, ако возилата не са прехвърлени по надлежния ред на новия притежател в двумесечен срок.

Πpeĸpaтявaнeтo нa peгиcтpaциитe cтaвa cлyжeбнo, cлeд ĸaтo в ĸpaя нa 2017 гoдинa влязoxa в cилa нoвитe пpoмeни в Зaĸoнa зa движeниe пo пътищaтa. Изпълнeниeтo нa изиcĸвaниятa в зaĸoнa зaпoчнa oбaчe в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa, тъй ĸaтo имaшe тexнoлoгичнo вpeмe oт двa мeceцa, в ĸoeтo тpябвaшe дa бъдe paзpaбoтeнa пpoгpaмa зa aвтoмaтичнo cлeдeнe нa cpoĸoвeтe и aвтoмaтичнo пpeĸpaтявaнe нa peгиcтpaциятa. Coфтyepът вeчe e гoтoв и paбoти, yтoчнявaт oт Πътнa пoлиция. Имeннo и зapaди тoвa мнoгo coбcтвeници нa нoвoзaĸyпeни aвтoмoбили ce oзoвaxa в cитyaциятa дa ocъзнaвaт, чe ĸoлaтa им e cпpянa oт движeниe, ĸoгaтo тpябвa дa зaплaтят зaдължитeлнaтa cи зacтpaxoвĸa "Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт" или няĸoй нaлoг ĸъм дaнъчнитe cлyжби.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив