26 Юни 2024, 14:31 Днес (1) | Вчера (5)

Грипна ваканция за цяла България от 6 до 11 март

05 Март 2020 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2020, 17:00

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, включително спортни и културни

От 6 март (петък) до 11 март (сряда), включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписана от министъра на здравеопазването днес заповед, съобщиха от здравното министерство.
Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.
Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, включително спортни и културни, уточнява БНР.
Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.
В много области вече е обявена грипна ваканция за учениците.
В шест от тях са затворени всички училища. До края на седмицата продължават да не учат в Бургас, Перник и Шумен. Утре и вдругиден са неучебни дни в област Стара Загора, а от 5 до 9 март учебни занятия няма да има в Русенско и София - област.
Частична грипна ваканция има в общините Благоевград, Сандански и Петрич.
Във Варненско не са на училище в общините Варна, Бяла и Провадия.
В Габровско са преустановени учебните занятия в две училища в Дряново и Трявна.
В Пловдивско до 10 март в грипна ваканция са в Граф Игнатиево и село Труд.
До края на седмицата няма да има учебни часове в добричките общини Балчик, Каварна и Генерал Тошево.
Утре няма да учат в силистренските общини Дулово и Ситово и учениците в училище "Христо Смирненски" в село Мост, област Кърджали.
На 5 и 6 март занятия няма да има и в две училища в смолянското село Чепинци и град Смолян.
Грипна епидемия беше обявена в община Троян, където и учениците излизат във ваканция.
Превантивна грипна ваканция за всички ученици в Русенска област е обявена от днес до 9 март включително. Все още няма епидемия, но болните надхвърлят 20 процента от общия брой ученици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив