Много от болните развиват усложнения и се стига до хоспитализации
Досега близо 1 млн. души в страната са прекарали грип от началото на вълната през октомври 2016 г. Към момента на легло са около 60 хил. българи, но пикът на епидемията тепърва предстои и се очаква
да настъпи през втората половина на януари, предупреждават вирусолози. Много от болните развиват усложнения и се стига до хоспитализации.
Грипна епидемия е обявена в почти половината области на страната – София, Бургас, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград, Кюстендил. До края на месеца предстои
и другите области у нас да достигнат епидемични стойности, пише в. "Труд".
Въпреки удължаването на ученическата ваканция епидемията не се ограничи, отчитат джипитата.
Тази година пикът на грипната вълна настъпи около месец по-рано от обичайното, което е февруари. "Смятахме, че ваканцията на учениците ще намали броя на заболелите, но дори имаме леко
повишение. Щамът H3N2 по-бавно набира скорост, но пък продължава малко по-дълго", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова
тв.
Средната заболеваемост в страната е 178 на 10 000 души, а в София – 149 на 10 000. Тази година мнозина изкарват грипа по-тежко, тъй като основният щам, който върлува в момента, не е бил водещ през
последните години и имунитетът към него е отслабнал – мутирал щам на "Хoнкoнг", извecтeн нa мeдицитe oт 2014 година. Характеризира се с остро начало, висока температура, силно главоболие, болки по
мускулите и ставите и голяма отпадналост.
По всяка вероятност ще се разрази и вирусът "Калифорния", при който също има малки генетични изменения и все още има хора, които не са изградили имунитет към него.
Препоръчваме на хората да си останат вкъщи, защото те наистина се чувстват зле.
Лекарите съветват да се избягват места с голямо струпване на хора; децата да не ходят на училище и да не се водят на рождени дни; да не се пипа лицето и да се спазва хигиена на ръцете; храненето да
е разнообразно, да се набляга на цитруси и сурови зеленчуци.