25 Април 2024, 05:07 Днес (0) | Вчера (12)

Група военни искат от съда да спре Наредбата за пенсионирането

15 Май 2015 17:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2015, 09:28
Под лиценза на creativecommons

Петима военнослужещи обжалват Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж от 2000-та година поради противоречието й с Кодекса за социално осигуряване

В делото си пред Върховния административен съд те настояват за незабавно спиране на изпълнението на Наредбата.

Причината е, че тази година за първи път ще излязат в пенсия военни, служители на МВР, на ДАНС, надзиратели и служители по Закона за СРС, които до момента са се осигурявали в НОИ и в универсален пенсионен фонд (УПФ).

Служителите от системата за сигурност се пенсионират по-рано и не са навършили изискваната възраст, за това те ще получават пенсия само от държавата, но не и от пенсионния фонд. Втората част от пенсията си, която се изплаща от фонда, те ще получат при навършване на възрастта за пенсиониране.

Това поставя служителите на МВР и на МО в неравностойно положение спрямо всички останали работници, осигурявани в трета категория труд. Цивилните при пенсиониране получават пълния размер на пенсия - от държавата и от пенсионен фонд.

Друго противоречие на Наредбата е, че лицата от трета категория труд, по-голямата част от българските граждани, задължително се осигуряват за първа и втора пенсия от 2002 г, докато полицаите и военнослужещите се осигуряват в универсален пенсионен фонд от началото на 2004 г., което означава внесени осигуровки в УПФ за по-кратък период  и съответно по-нисък размер на допълващата пенсия.

Съгласно наредбата, полицаите и военните придобиват право на държавна пенсия от НОИ и право на допълваща пенсия от УПФ, едва след като навършат общата възраст за пенсиониране. За времето, докато не са навършили възрастта за пенсиониране, тези лица получават намален размер на пенсия от държавата, без обаче той да се допълва от пенсията от пенсионен фонд.

Противоречията в закона и наредбата накърняват правата на военните и полицаите и ги поставят в неравностойно положение спрямо всички останали работещи и осигуряващи се български граждани, мотивират се военнослужещите. Те молят ВАС да обявяви Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за незаконосъобразна, в противоречие с КСО, и настояват за незабавно спиране на нейното изпълнение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив