23 Април 2024, 10:02 Днес (2) | Вчера (13)

Гръцката икономика отбеляза изненадващ ръст от 0.8%

14 Август 2015 17:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 август 2015, 15:36
Под лиценза на creativecommons

До публикуването на тези данни, прогнозите за икономиката сочеха, че свиването на БВП за годината ще бъде от 2.1% до 2.3%

Гръцката икономика отбеляза изненадващ ръст от 0.8% през второто тримесечие тази година, въпреки очакванията от рязко свиване, предаде BBC.

Официалната статистика освен това ревизира прогнозата за съкращаване на БВП с 0.2% през първото тримесечие – данните показаха, че няма изменение от януари до април 2015 г.

Данните обаче не показват активността в кои сектори от икономиката e довелa до ръста. Резултатите са по данни на националната статистика на Гърция Елстат.

До публикуването на тези данни, прогнозите за икономиката сочеха, че свиването на БВП за годината ще бъде от 2.1% до 2.3%.

Икономистът от Националната банка в Гърция Никос Магинас заяви, че предвид резултатите, е възможно свиването да бъде по-малко от 2%.

"Някои икономически индикатори през второто тримесечие, включително потреблението, индустриалното производство и туризма, показват особена устойчивост", заявява Магинас.

Според Раул Рупарел от "Форбс" тази неочаквана развръзка може да се дължи на факта, че данните са предварителни и вероятно не включват най-тежкия спад на икономическата активност към края на второто тримесечие, когато преговорите между Атина и кредиторите ѝ бяха блокирани, а голяма част от капитала на банките беше изтеглен.

Друго възможно обяснение е значителният спад във вноса, който може относително стимулира гръцката икономика и БВП. Дефлацията в страната също е сериозна – докато реалния БВП скочи с 0.8%, номиналният намаля с 0.7%.

Важен фактор е и скокът в потреблението и вътрешното търсене в Гърция. Това се дължи на временното успокоение на ситуацията, след като беше удължена спасителната програма в края на февруари. След това обаче рязко се влоши заради опасенията от капиталов контрол. Първият феномен беше, че хората започнаха да правят покупки, които преди са отлагали заради подозренията си, че парите им ще бъдат заключени в банките, както и впоследствие се получи. Това може да се види например в резкия скок на броя регистрирани автомобили например.

Обнадеждаващи са и очакванията за туризма. Въпреки политическата криза, туристическият сезон отбеляза силен старт тази година.

Трябва обаче да се има предвид, че данните не включват периода на най-драматичен застой в преговорите, на най-голямата опасност от излизане на страната от еврозоната и капиталовия контрол.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив