03 Май 2024, 22:26 Днес (0) | Вчера (13)

Гръцката криза удари тежко и резервациите "в последния момент"

09 Юли 2015 17:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2015, 16:16
Под лиценза на creativecommons

Все пак негативните последици за сектора може да са ограничени, тъй като проблемите се появиха в активния сезон, когато повечето резервации вече са направени, коментира агенция "Ройтерс"

Гръцката криза нанесе щети на туризма, като резервациите в последния момент рязко намаляха (last minute reservations). Все пак негативните последици за сектора може да са ограничени, тъй като проблемите се появиха в активния сезон, когато повечето резервации вече са направени, коментира агенция "Ройтерс".

Гръцката конфедерация на туризма заяви, че има 30-процентов спад при резервациите в последния момент, които са около една пета от всички за страната. "Смятаме, че бързо завършване на преговорите с кредиторите ще ни даде достатъчно време да компенсираме загубата, доколкото е възможно, при запазването на почивка в последния момент", казва Андреас Андреадис, председател на конфедерацията.

Туристическият уебсайт Opodo.de съобщи, че резервациите от Германия рязко са намалели след 26 юни, когато се провалиха преговорите между гръцките власти и европейските им партньори.

Между 27 юни и 6 юли запазванията на полети бележат около 30-35-процентов спад всеки ден в сравнение със същия период миналата година. В един от дните резервациите намаляват с 68%, отбелязва "Ройтерс".

Други два германски сайта – Kayak.de и Swoodoo.de – заявиха в седмицата преди референдума, че търсенията на полети са намалели с 8% в сравнение с предната година. Skyscanner.de съобщи за спад от 10% при търсенето и 7% при цените.

Намаляване на интереса към ваканция в Гърция се наблюдава най-вече при германците. Skyscanner заяви по-рано тази седмица, че интересът от Великобритания и Испания всъщност се е увеличил. Някои европейски променят плановете си за ваканция от Тунис на Гърция заради атентата в края на юни.

Мнозина гърци обвиняват Германия за проблемите с публичните финанси на страната. Някои германци отмениха ваканциите си в Гърция заради опасения от враждебност от страна на местното население. През 2012 г. антигерманските настроения при протестите в Атина също доведоха до 30-процентов спад в резервациите.

Този път напрежението дойде по-късно през годината, когато местата беше отдавна са били запазени. 70% от всички 2.5 милиона германци, почиващи в Гърция, са закупили пакетни оферти. Тъй като в този случай туроператорите не връщат парите, отмяна на евентуално пътуване няма как официално да се засече. Донякъде заради това туристическите агенции казват, че като цяло търсенето остава стабилно.

Няколко авиокомпании, сред които Emirates, Qatar Airways и Turkish Airlines са спрели да разрешават на гръцките туроператори да продават билети за техни полети, казва Лисандрос Цилидис, председател на гръцката Асоциация на туристическите агенции. "Смятаме, че това е неоправдано строго. Въпреки че сме партньори години наред и въпреки че сме платили 82% от дължимото този сезон", допълва той.

Turkish Airlines и Emirates са потвърдили пред "Ройтерс" за мярката и казват, че клиентите могат да си купят билети през техния сайт или в представителството в Атина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив