29 Март 2024, 09:39 Днес (1) | Вчера (11)

Гръцката осигурителна система се разпада

17 Септември 2012 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2012, 09:29

Частни фирми и адвокатски кантори поемат събирането на осигурителните вноски от работодатели и фирми

 

Съветът на министрите към Съвета на Европа иска гръцкото правителство да обясни подробно какво е настоящото положение в националната система за обществено осигуряване, като отбелязва, че въпросът  е спешен. В решение, прието на 12 септември,  на което скоро ще бъде дадена публичност, се алармира за вероятното рухване на осигурителната система заради рестриктивните мерки, увеличаващата се безработица и орязванията на заплати и пенсии, съобщи електронното издание  GRReporter.  Оценявайки доколко Гърция се е приспособила към посланията на Европейския кодекс за обществено осигуряване, който е подписан и влиза в сила в Гърция на 9 юни 1981 г. , Съветът на министрите подчертава пред гръцкото правителство и тройката, че рестриктивните мерки ще повлияят сериозно върху оцеляването на националната осигурителна система. В решението се отбелязва, че наблюденията и прогнозите  в него, се базират на данни от сектора на националната система за обществено осигуряване в Гърция от периода 1 юли 2010 г, до 30 юни 2011 г. Иска се актуална информация, след новите мерки и реформи след ноември 2011 г. 
От конкретното решение става ясно, че през май 2010 г., след подписването на Меморандума между гръцкото правителство и Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия, Еврогрупата и Европейската централна банка, мисия на Международната работническа организация (МРО) посещава Гърция по искане на Министерството на заетостта, за да подкрепи реформите на пенсионната система. Според информация, дадена от МРО, безработицата е достигнала до 1 000 000 души, от 800 000, колкото са били по време на тяхното посещение, и това води до загуба от 5 милиарда евро  на година за осигурителните каси- факт, който поставя под съмнение тяхното оцеляване. 
Съветът на министрите, опирайки се на тези данни, отбелязва, че Гърция се е изправила пред опасността от разпадане на националната осигурителна система, която не да може да понесе трайното ограничаване на финансите си. Поради този факт страната ще бъде принудена да намали още повече предоставяните осигурителни и социални услуги, до нива, по-ниски от най-ниските, които предвижда Европейският кодекс. В решението се казва, че мисията на МРО отбелязва за Гърция, че драстичното намаляване на нивото на социални и осигурителни вноски от всякакъв вид  намалява доверието на гражданите към осигурителната система и предизвиква безпокойство за това доколко съществува социална справедливост в справянето с икономическата криза. Като част от мерките за справяне с намалелите постъпления се предвижда частни фирми и адвокатски кантори  да поемат събирането  на осигурителните вноски от работодатели и фирми, които закъсняват с плащанията към Института за социално осигуряване (ИКА). Касите ще насочат вниманието си към чисто осигурителната част и към обслужването на осигурените , ще икономисат време и пари и няма да имат връзка с касовата страна на вноските и с корупционните практики. Едновременно с това се предвижда и затваряне на фирми, чиито дълг към ИКА надхвърля 8 месеца. 

Намесата на частни фирми в една чисто държавна -до днес- сфера, ще покрие преходния етап, докато се създаде общ механизъм за събиране на всички данъчни и осигурителни задължения. Дотогава, част от служителите на ИКА ще бъдат обучавани, за да могат да поемат събирането на вноските от други осигурителни каси (включително вноските с изтекъл срок от свободните професии). В този нов механизъм ще бъдат включени частни фирми, които ще облекчат осигурителните каси от разходи за персонал.

 Тези главни моменти са отбелязани в аналитичен доклад -план за събиране на осигурителни вноски, съставен за сметка на правителството от белгийския технократ Патрик де Мец, служител на МВФ, който беше поканен от гръцка страна да помогне за създаването на начини за справяне с "черната дупка", образувала се от неплащането на осигурителни вноски  от касите. Де Мец, който се срещна с представители на Министерството на заетостта, общественото осигуряване и социалните грижи, работи в тясно сътрудничество със служители на министерството и ИКА, и се е заел с надзора над процеса на обединение на събирателните механизми (на вноски и данъци), както предвижда Меморандумът.

 В доклада на Де Мец се отбелязва, че може да се вземе стратегическо решение да се възложат пълномощията по събирането на осигурителни вноски на данъчните власти. Осигурителните организации ще предадат юридическите пълномощия по събиране на вноски и се концентрират върху управлението на приходите си и предоставянето на услуги на осигурените лица.  Планът Де Мец предвижда използването на един единствен данъчен регистър, чрез който да се идентифицират длъжниците.Същевременно  ще се събира информация и под формата на заявления от работодатели и свободните професии. Работодателите ще удържат данъци и осигурителни вноски от доходите на работещите и ще ги предават на съответните институции, а длъжниците, които не внасят вноските си, ще бъдат идентифицирани по електронен път.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив