06 Май 2024, 05:54 Днес (0) | Вчера (1)

Гръцките банки ще останат без гаранции за финансова помощ до няколко седмици

18 Май 2015 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2015, 12:50
Под лиценза на creativecommons

Гръцките банки в близко бъдеще ще останат без гаранциите, от които се нуждаят, за да останат ликвидни, съобщава „Блумбърг“

Агенцията коментира, че това може да принуди премиера Алексис Ципрас да сключи споразумение с кредиторите на Атина.

Заради отлива на депозитите търговските банки ползват гаранции, съхранявани от централната банка, за да теглят спешна ликвидна помощ (ELA) всяка седмица. В най-лошия случай достъпът до тези средства ще свърши след три седмици, което ще тласне банките към несъстоятелност, смятат икономисти.

"Моментът, в който ще свършат гаранциите, най-вероятно е близо", твърдят анализаторите на JPMorgan Chase Малкълм Бар и Дейвид Маки. "Напрежението върху финансирането на правителството, напрежението върху банките и политическият натиск ще се увеличат рязко в края на май и началото на юни".

Европейските кредитори губят търпение спрямо Ципрас, който на 14 май заяви, че няма да се съгласи на компромис по всяко едно от ключовите си искания. Европейската централна банка може да упражни още натиск върху Атина, ако увеличи сконтото върху гаранциите, които гръцките банки предоставят срещу средства по ELA програмата. Това ще доведе до по-нататъшен отлив на депозитите и ще притисне Ципрас да направи избор между сключването на споразумение или въвеждане на капиталов контрол. 

"Намираме се в ендшпила", коментира членът на изпълнителния борд на ЕЦБ Ив Мерш в интервю за люксембургско радио. "Ситуацията е неудържима".

Досега гръцките банки са взели приблизително 80 милиарда евро по ELA програмата. Те разполагат с достъпно гаранции, за да увеличат тази сума до около 95 милиарда евро според правилата на ЕЦБ, твърдят източници на агенцията. Предвид, че централната банка увеличава ELA с около два милиарда евро на седмица, това означава, че гаранциите ще осигурят средства до края на юни.

Това обаче ще настъпи по-бързо, ако ЕЦБ увеличи "подстрижките" на гръцките гаранции до нива, невиждани от миналата година. Причина за това може да стане както провалът на преговорите, така и пропускането на плащане по дълга или дори задържане на сегашното положение.

Това от своя страна ще ограничи тавана на ELA до около 88 милиарда евро. Въпреки че банките ще имат още около четири седмици, преди да достигнат до това равнище, то представлява такова ограничение, че на Гърция може да се наложи да въведе капиталов контрол.

Следващото решение на ЕЦБ по отношение на ELA ще бъде взето на 20 май на среща на управителния съвет във Франкфурт. Инвеститорите в гръцки дълг засега не се паникьосват. Доходността по 10-годишните гръцки облигации беше 10.76% на 15 май в сравнение с 13.64% на 21 април. Въпреки че основният гръцки индекс падна с 3.2% миналата седмица, спрямо 21 април той се е увеличил с 15%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив