18 Май 2024, 21:50 Днес (0) | Вчера (11)

Гръцките министри се криели от експертите на МВФ

15 Май 2015 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2015, 11:25
Под лиценза на creativecommons

МВФ се оплака от Атина, че експертите му, преговарящи с нея нямат никакъв достъп до гръцките министри, нито пък до финансовия министър Янис Варуфакис

Заместник директорът на отдел "Европа" на фонда Пол Томсен информирал членовете на управителния съвет за хода на преговорите с Гърция, съобщава в. Етнос, цитиран от БТА. 

Заседанието на фонда за Гърция бе свикано лично от управляващия директор Кристин Лагард. На него Пол Томсен представил една картина за тези преговори, която не била никак оптимистична. Той казал, че напредък на преговорите имало само по процедурните теми, а не по значимите въпроси, от които зависи отпускането на финансовата помощ на Гърция. 

"Ситуацията е много далеч от идеалната", казал Томсен и определил като добър ход контролът върху преговорите да бъде поет от премиера Алексис Ципрас.

В. "Прото тема" цитира говорителя на фонда Джери Райс, който окачествил като неверни публикациите, в които се твърди, че имало "план Б" за Гърция. 

Основната ни задача е Гърция да остане в еврозоната. Това е и целта, която гръцкото правителство заяви, че преследва. Ние подкрепяме тази цел и работим за нейното изпълнение. Преди две седмици казах, че част от работата ни е да обсъждаме различни сценарии в различни страни. Това е, което правим във всички държави, казал Джери Райс. 

Според в. "Катимерини" правителствен източник в Атина окачествил като "политически" въпрос преговорите с институциите. Той изразил това мнение след вчерашната телеконферетна връзка в рамките на Брюкселската група. Същият източник добавил, че "все още има възможност за гъвкавост, за да бъде постигнато споразумение, иначе няма за какво да дискутираме".

"За споразумение слушаме, но споразумение не виждаме...", пише в редакционен коментар в. "Вима", като прави ретроспекция на целия преговорен процес досега между Атина и нейните кредитори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив