28 Март 2024, 17:05 Днес (11) | Вчера (12)

Гръцките пенсионери на протест срещу здравната политика на властите

13 Юли 2012 12:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: 1
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2012, 13:00
commons.wikimedia.org

Повечето от хората се оплакват за това, че са задължени да плащат лекарствата на фармацевтите, които отказват да им ги предоставят безплатно, докато не получат парите за предоставените допреди няколко месеца медикаменти от Националната здравна каса

 

Митинг и протестно шествие проведоха гръцките пенсионери и изразиха недоволството си от състоянието на системата за здравеопазване в страната.

Около 200 възрастни хора, някои от които се подпираха на бастуни пренебрегнаха жегата и се събраха на площада пред сградата на общината в Атина.

След като се събраха, пенсионерите потеглиха към сградата на министерството на здравеопазването. Там те блокираха движението по улицата, разпънаха плакати с исканията си и започнаха да скандират лозунги, съобщава електронното издание GRREPORTER.

Много от хората държаха в ръце вестник Ризоспастис, който е официозът на Комунистическата партия. Петима по-ентусиазирани участници се наредиха пред входа на министерството и ритмично повтаряха лозунгите, които им „подсказваше” с високоговорител една тяхна „другарка”. Повечето от хората се оплакваха за това, че са задължени да плащат лекарствата на фармацевтите, които отказват да им ги предоставят безплатно, докато не получат парите за предоставените допреди няколко месеца медикаменти от Националната здравна каса.

 Тя обаче няма достатъчно средства, понеже държавата не е в състояние да я финансира. Така осигурените са принудени да плащат пълната цена на лекарствата и после да чакат с месеци да получат част от парите обратно. При хората с ниски пенсии проблемът е повече от сериозен, както признават всички.

Делегация, в която участваха представители на няколко пенсионерски организации влезе в министерството, за да се срещне с главния секретар и да му предаде исканията.

Докато пенсионерите чакаха да чуят какви новини ще им донесат техните пратеници, поне двама стигнаха до границата на припадъка, поради високата температура. Организаторите извикаха линейка, за да бъде оказана първа помощ.

Подобни протести се проведоха и в други големи и по-малки градове, като Солун, Патра и Верия.

Заслужава да се отбележи, че от началото на месеца аптеките започнха отново да предоставят лекарствата на осигурените в Националната здравна каса, въпреки разногласията в техните прослойки, и най-вече от страна на Съюза на фармацевтите в област Атика.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Напиши своя коментар тук.
#1 | от Teodora Prodanova | 04.09.2012 | 22:52
Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив