19 Април 2024, 22:23 Днес (10) | Вчера (11)

Гръцкият дълг отново е в центъра на вниманието

14 Януари 2016 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2016, 09:31
под лиценза на crative commons

Следващата седмица се очаква Алексис Ципрас да има среща среща с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард

Двамата ще обсъдят в рамките на световния икономически форум в Давос възможности за намаляване на гръцкия дълг до устойчиви нива, съобщават гръцките вестници, като се позовават на източник от Блумбърг. 

Срещата се оценява като ключов момент относно по-нататъшното участие на фонда в третата спасителна програма за Гърция. Става дума за оставане на фонда след 30 март, когато изтичат неговите ангажименти към Гърция по втория пакет. 

В. "Имерисия" отбелязва, че според неназования източник на американската агенция разговорите Ципрас-Лагард няма да имат публичен характер. Предвижда се двамата да се срещнат на 21 януари в швейцарския курорт Давос. 

Говорител на фонда е отказал да коментира информацията. 

Миналия месец МВФ обяви, че е започнал да обмисля възможността за нов заем на Гърция, след като европейските партньори на страната финализират оценката си по изпълнението на пътната карта за съживяване на гръцката икономика. 

Фондът твърдо се застъпва и за облекчаване на гръцкия дълг, срещу което Берлин неведнъж се е противопоставял, посочва в. "Етнос". 

Изданието цитира американски високопоставен представител, който казал, че Белият дом не е преставал да насърчава европейците да продължат сътрудничеството си с Гърция относно решаването на проблема с нейния дълг.

Ние ще даваме идеи и ще оказваме помощ, но няма да налагаме решение във връзка с гръцкия дълг, казал Бен Роудс, един от ключовите съветници на американския президент.

Той добавил, че Гърция е направила достатъчно саможертви и че европейците също са положили усилия, за да решат проблема с нейния дълг. 

Вашингтон натиска Атина фондът да остане в гръцката програма въпреки нежеланието на Алексис Ципарс. 

Гръцки вестници пишат, че на разговорите на гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос с неговия германски колега Волфганг Шойбле в Берлин по-рано тази седмица е присъствал и представител на фонда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив