15 Май 2024, 06:45 Днес (0) | Вчера (11)

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис подаде оставка

06 Юли 2015 09:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2015, 09:49

В блога си той обяснява оставката като възможност за улесняване на постигането на споразумение

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка. Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас, уточняа БНР.

Смята се, че оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.
След като пусна новината в туитър, Варуфакис коментира в блога си: "След като станаха известни резултатите от референдума, аз научих за определени предпочитания на някои от участниците в Еврогрупата и определени "партньори" за моето ... отсъствие от заседанията. Тази идея бе оценена и от премиера като възможност за улесняване на постигането на споразумение. Поради това днес аз напускам министерството на финансите".

"Референдумът на 5 юли ще остане в историята като уникален момент, в който малка европейска нация се опълчи на кредитното робство. Това историческо отхвърляне на ултиматума на еврогрупата от 25 юни обаче има своята цена”, написа още той.

Вчера, след референдума, Варуфакис обяви, че резултатите откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори, предаде vesti.bg. По думите му че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани".

"Днешното "не" е едно голямо "да" за демократична Европа", каза снощи Варуфакис.

Лидерът на главната опозиционна партия в Гърция – "Нова демокрация", Андонис Самарас също подаде оставка след обявяване на предварителните резултати от референдума.

Първите коментари в Гърция са, че оставката на Варуфакис е знак, че Ципрас иска да постигне споразумение с кредиторите, предаде grreporter. Анализатори обаче посочват, че има и друго обяснение. А то е, че при пореден неуспех да се постигне съгласие гръцкия премиер ще може да се оправдае с нея, като посочи, че е направил всичко възможно и е сменил дори Варуфакис, но кредиторите не са искали споразумение. "А опитът от изминалите пет месеца по-скоро сочи към второто обяснение”, допълват те.

Според източници за нов финансов министър по всяка вероятност ще бъде назначен някой от членовете на групата, която води преговорите с кредиторите - вицепремиерът и координатор на икономическата политика на кабинета Янис Драгасакис, заместник-министърът на финансите и ръководител на преговорите Евклидис Цакалотос, основният гръцки преговарящ Йоргос Хуляракис или държавният министър Никос Папас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив