13 Май 2024, 17:57 Днес (12) | Вчера (0)

Гръцкият надзор обяви ликвидация за застрахователя EIG еvimaInsurance

12 Февруари 2013 14:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2013, 15:06

Застраховките "Гражданска отговорност" на 270 000 гърци остават защитени само месец

270 хиляди гърци остават без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите си, след като застрахователната компания EIG еvimaInsurance неочаквано обяви ликвидация.

Надзорният орган за частно застраховане към Банката на Гърция взе решение да отнеме окончателно лиценза за дейност на дружеството от остров Крит, след като установи, че EIG evimaInsurance не може да поддържа адекватна граница на платежоспособност, съобщи електронното издание GRReporter.

Капиталът на компанията не отговаря на надзорните стандарти, както предполага закона, и не може да покрие нуждите на застрахованите лица и на всяко друго лице, което има право на обезщетение, се казва в съобщението на Банката на Гърция.

От датата на отнемане на лиценза компанията прекратява да изплаща задълженията си към своите клиенти, доставчици и кредитори.

Гражданите, които ползват услугите на EIG evimaInsurance, имат един месец гратисен срок, преди застраховката “Гражданска отговорност” да бъде анулирана. Допълнителни услуги като застраховка срещу грабеж на лек автомобил, малки щети или пожар няма да бъдат изплащани.

“За период от един месец с начална дата осми февруари застрахованите в Evima ще бъдат защитени от Взаимоспомагателната каса на застрахователните компании. Това важи само за застраховката "Гражданска отговорност", но не и за допълнителните застраховки”, казва отговорният за автомобилното застраховане Константинос Берциас към Асоциацията на застрахователните компании в Гърция.

Ликвидацията на застрахователната компания оставя на улицата 20 хиляди служители. Тя има около 500 външни сътрудници на свободна практика и 1300 застрахователни агента.

В публично съобщение управлението на фирмата определя решението на Надзорния орган за частно застраховане към Банката на Гърция "със съмнителна законност и морално неприемливо". Последните действия  на надзорника са анречени “кулминацията на поредица от незаконни операции и манипулации”.

Според свидетелствата на служителка в дружеството, в петък надзорниците са влезли в централните офиси на компанията и са помолили целия персонал да напусне незабавно. “Дори не успяхме да си вземем личните вещи”, казва служителката пред телевизия Скай.

Служителите на Evima излязоха напротест в понеделник по обед. Те затвориха за кратко улица Стадиу в Атина, пред офисите на компанията, за да изразят своето несъгласие с решението на Банката на Гърция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив