28 Април 2024, 03:21 Днес (0) | Вчера (0)

Гръцкият парламент одобри пакета строги икономии на фона на сблъсъци

16 Юли 2015 09:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2015, 09:20
Под лиценза на creativecommons

Общо 229 депутати гласуваха "за" закона за реформи срещу нов заем от 86 млрд. евро, на фона на сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина. Гласуването показа, че премиерът Ципрас все по-осезаемо губи подкрепата на собствените си хора

Гръцкият парламент одобри с голямо мнозинство плана за строги икономии в замяна на новия спасителен заем от общо 86 млрд. евро за страната.

Депутатите одобриха закона за реформи в ранните часове на четвъртък, на фона на сблъсъци на централния площад "Синтагма" в Атина. Общо 229 депутати гласуваха "за", 64 бяха "против", а шестима се въздържаха, съобщава Би Би Си.

Световните агенции отбелязват, че гласуването е за сметка на огромната цена, която изглежда премиерът Алексис Ципрас ще плати, и прави неясно неговото бъдеще. Над половината от гласовете "против" - на 39 депутати, дойдоха именно от неговата партия СИРИЗА. Ципрас все пак прокара закона с подкрепата на проевропейските опозиционни формации и на по-малкия партньор в управляващата коалиция – партия "Независими гърци".

Против закона се обявиха бившият министър на финансите Янис Варуфакис, председателят на парламента Зои Констандопулу, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис и заместник-министърът на труда Димитрис Стратулис.

Докато депутатите заседаваха тази нощ, в Атина избухнаха сблъсъци между протестиращи срещу спасителния план и полицията.

Демонстранти хвърляха коктейли "Молотов" край парламента, като е бил подпален и автомобил на гръцката държавна телевизия. Полицията отговори със сълзотворен газ. Междувременно хиляди хора се включиха в мирен протест срещу мерките за икономии, съобщава британският "Гардиън".

На този фон премиерът Ципрас претърпя поредната загуба – зам.-министърът на финансите Надя Валавани подаде оставка, като заяви, че за нея вече е невъзможно да остане в правителството. 

Самият Ципрас, в речта си пред парламента, заяви, че новият спасителен пакет няма да е от полза за гръцката икономика, но призова депутатите да гласуват "за".

"Правителството не вярва в тези мерки, но сме принудени да ги приемем",заяви той, като обясни, че планът няма алтернатива. Приемането на пакета открива пътя за преговори с европейските партньори за трета програма за помощ за Гърция, отбелязва агенция "Ройтерс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив