29 Март 2024, 16:39 Днес (11) | Вчера (11)

Гръцкият финансов министър вероятно ще оглави централната банка

02 Юни 2014 14:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2014, 14:21

Въпросът за смяната на Стурнарас се породи след негативния за управляващата партия резултат от евроизборите в Гърция, дал повод на нейни членове да настояват за смяна на финансовия министър, сочейки го като отговорен за меморандумите с международните кредитори

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас по всяка вероятност ще оглави централната банка в рамките на готвения от премиера Андонис Самарас ремонт на коалиционното правителство, съобщи вестник "Вима", цитиран от БТА.

Въпросът за смяната на Стурнарас се породи след негативния за управляващата партия Нова демокрация резултат от евроизборите в Гърция, дал повод на нейни членове да настояват за смяна на финансовия министър, сочейки го като отговорен за меморандумите с международните кредитори.

Те смятат, че след като стоварят вината за заемите върху финансовия министър, това щяло да бъде знак към обществеността, че е било взето под внимание посланието на избирателите, а именно, че "чашата е започнала да прелива".

Оставането или оттеглянето на Стурнарас от финансовото министерство и преместването му на поста управител на централната банка ще бъде от ключово значение и за задаващия се ремонт на правителството, смята гръцкият вестник.

Смяната на управителя на централната банка се налага, тъй като неговият мандат изтича. В същото време в икономическия щаб на кабинета и в близкото обкръжение на премиера цари загриженост за новите лица, които трябва да се превърнат в олицетворение на една нова визия на правителството относно икономиката на страната.

Новата линия, която в момента се формулира от близкото обкръжение на Самарас, е: "забравете за нови меморандуми за заеми, за нови мерки за икономии, има нова програма. Гърция трябва да успее и ще успее сама". Въпросът, който сега стои на дневен ред, е да бъде намалена данъчната тежест и на първо време да се намали данъкът върху дизеловото гориво и нафтата за отопление, засегнал преди всичко домакинствата, а също и фермерите.

"Вима" твърди, че Нова демокрация сега търси ново лице, която да бъде олицетворение на промяната, но това съвсем не е лесна работа. Правителството трябва да приеме и редица законопроекти, изискани от тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) в замяна на отпусканите кредити.

В същото време в средата на юли "тройката" се очаква да бъде отново в Атина за поредните проверки на финансовото състояние на Гърция и най-вече да инспектира оценките за устойчивостта на гръцкия дълг, тъй като са в ход разговори за уреждане на този въпрос.

Всичко това беше съгласувано с финансовия министър Стурнарас, който не приема критиките по негов адрес от партията Нова демокрация и който в момента се намира на кръстопът между министерството на финансите и централната банка, пише още вестникът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив