25 Април 2024, 16:44 Днес (12) | Вчера (12)

Губим от курсови разлики при плащане в лева в чужбина

20 Ноември 2018 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2018, 09:02

Наръчник ни ориентира за ползването на банкови карти

Българи, пътуващи в чужбина и плащащи покупките си там с банкови карти, но в лева, често губят до 20% от курсовите разлики на валутите. Това предупреди Богомил Николов от "Активни потребители", по време на представянето в понеделник на наръчник. Той е съвместно издание на Българска национална асоциация "Активни потребители", Европейския потребителски център България в партньорство с Mastercard - Master your card, пише в. Монитор. Целта на изданието, което ще бъде и в онлайн вариант, е да представи възможностите и рисковете пред ползването на банкови карти.

"Трябва да се плаща в местната валута, когато се ползва картата в чужбина", посъветва той и посочи, че най-големите рискове са в страни извън Европейския съюз, където при обръщането на цената на покупките в български левове тя оскъпява и потребителите са неприятно изненадани, когато направят справка за похарчените си пари.

Над 70% от споровете на потребителите са свързани с трансграничните разплащания най-вече при покупка на услуги, свързани с хотели, автобусни и самолетни превози, уточни Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България. По думите му, според последния потребителски индекс, публикуван от Европейската комисия, делът на потребителите, които пазаруват онлайн се е увеличил значително през последните години (от 30% през 2007 година до 55% през 2016 г.). За България това е секторът, който се развива с най-бърз темп - увеличението е с 51% през 2015 г. и 66% през тази.

Арсенов посъветва хората да се научат да си търсят правата, защото все повече ще се ползват карти. По думите му потребителският гид дава съвети как да се възстановяват суми при нарушения от некоректни търговци и напомни, че промени в европейското законодателство предлагат все повече инструменти, които потребителите е добре да познават, когато се аргументират при възникнали спорове при плащания. Арсенов, разказа случай за фирма за наемане на коли оперираща основно в Южна Европа. "Тя успява да заблуди клиентите, като им задържа депозита от кредитната карта, като застраховка. За това трябва много внимателно да се четат условията по договорите", посъветва шефът на ЕПЦ.

Относно таксите за ползване на банковите карти, Богомили Николов от "Активни потребители, обяви, че съвсем скоро от асоциацията ще намерят механизъм за сравняване на платежните такси и услуги от страницата на БНБ на специален интерфейс, на който потребителите да се ориентират по-добре.

"Включихме се в информационната кампания, защото сме свързани с картите на банките и небанковите финансови институции, нямаме достъп до крайните потребители, но искаме те да разберат как функционират потребителските права. Под карти не визираме само пластиките, защото и те се дигитализират при новите технологии. С този гид отваряме дискусията за функцията и ползите от картите за разплащане, но тя ще бъде надграждана", заяви Ваня Манова, мениджър в Mastercard за България и Македония.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив