24 Май 2024, 09:16 Днес (0) | Вчера (10)

Гърците са разочаровани от правителството и Европейския съюз

21 Декември 2012 12:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2012, 12:18

Европейската централна банка започва отново да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на заеми на търговските банки

Гръцката държава започва да се разплаща като до края на годината се очаква да погаси един милиард евро от натрупаните задължения, пишат гръцките вестници днес, цитирани от БТА. Парите ще дойдат от транша от международната финансова помощ в размер на 34.4 милиарда евро, който беше блокиран месеци наред.

 

Всеки работен ден на пазара ще се вливат по 200 милиона евро, пише от първата си страница вестник "Кердос" като посочва, че ще се изплащат дългове към болниците, частните клиники, аптеките. Вестник "Нафтемборики" отбелязва, че правителството се е ангажирало да погаси всичките си задължения, които достигат 9.5 милиарда евро.

В интервю за вестник "Параполитика" премиерът Андонис Самарас се ангажира да няма ново орязване на заплати, пенсии и обезщетения и посочва като приоритет за правителството борбата с укриването на данъци. Пред вестника той отрича сценариите за парламентарни избори и промени в състава на кабинета.

Според вестник "Имерисия" правителството е изправено пред тежка зима, тъй като предстои "краш тест" за прилагането на реформите в държавата и икономиката. Първите три месеца на годината ще са "горещи" и непредвидими, коментира изданието.

Гърците са разочаровани от правителството и Европейския съюз, пише "Вестник на редакторите" по повод изследване на Евробарометър. Според резултатите гърците не вярват в партиите, правителството и ЕС. Вестник "Нафтемборики" отбелязва, че данните от Евробарометър показват гърците като най-песимистично настроените европейци.

Междувременно стана ясно, че Европейската централна банка започва отново да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на заеми на търговските банки. ЕЦБ взе това решение "до ново нареждане", след "положителна оценка" от тройката кредитори за напредъка на реформите в Гърция.

Решението е важно, тъй като депозирането на такива облигации в ЕЦБ срещу кредити е начин гръцките банки, чиито позиции са разклатени, да получават парите, от които се нуждаят, за да продължат да функционират.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив