29 Март 2024, 16:31 Днес (11) | Вчера (11)

Гърция готви таен план за спасяването на пенсионните си фондове

30 Август 2012 14:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2012, 14:13
Под лиценза на creativecommons

Второ орязване на дълга ще се окаже унищожително за осигурителните каси и дори новите намаления на социалните помощи и пенсиите няма да може да ги спаси

Гръцкото правителство разглежда под прикритие създаването на план за защита на активите на осигурителните фондове от второ орязване на дълга. Това стана ясно след срещата на социалните партньори с министъра на труда и социалното осигуряване Янис Вруцис. Въпреки, че правителството категорично отрича за момента ново намаление на външните задължения, социалните партньори настояват, че трябва да има готов план за защита на осигурителните каси, които така или иначе не смогват в петата година от началото на рецесията.

 

На тристранната среща между правителството, работодателски организации и синдикалисти е бил обсъден въпросът за състоянието на осигурителната система без да се стигне до крайно решение. Ако облигациите, които държат като актив осигурителните фондове бъдат повторно орязани при ново намаление на дълга би довело до окончателния срив на социалната система в страната, пише електронното издание grreporter.

При първото преструктуриране на дълга (Private Sector Involvement-PSI+) гръцките социално-осигурителни фондове понесоха загуба от 53,5% върху държаните от тях държавните облигации, които са на съхранение в Банката на Гърция. От началото на лятото слуховете за окастряне на гръцкия дълг, който се държи от централните банки и Европейската централна банка (Official Sector Involvment-OSI) стават все по настоятелни.

Въпреки намаляването на дълговата тежест в началото на тази година, гръцките задължения към външни кредитори продължават да се трупат. Дългът отново се движи около 160% от БВП и обслужването на задълженията остава трудно за правителството. Ръководителите на централните банки в Европа и гръцкото правителството засега държат официална позиция, че ново преструктуриране е изключено, но цифрите сочат друго.

Не знам защо сте решили, че има сценарии за второ окастряне на дълга, подметна иронично Вруцис на въпрос на журналист след срещата. В неофициален разговор с представители на социалните партньори стана ясно, че тази тема е на дневен ред и се обсъжда.

Изследване на Националната търговска камара сочи, че повишаването на безработицата в последната година е коствало на социално-осигурителните фондове над четири милиарда евро. Второ орязване на дълга ще се окаже унищожително за осигурителните каси и дори новите намаления на социалните помощи и пенсиите няма да може да ги спаси.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив