21 Май 2024, 21:42 Днес (4) | Вчера (11)

Гърция е все още далеч от споразумение с кредиторите за следващия транш

12 Март 2013 10:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 10:16
Под лиценза на creativecommons

Разкритията за корупция в държавата придобиват размерите на цунами и че съдебните власти са се заели да изяснят скандални случаи на корупционни практики с лекарства

Гърция е все още далеч от споразумение с тройката международни кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд – за да може страната да получи следващия транш от договорените заеми, цитира в заглавие днес вестник "Вима" думите на финансовия министър Янис Стурнарас, предаде БТА.

 

"Тройката" инспектира в Атина изпълнението на гръцкия бюджет, а заключителните ѝ оценки ще са определящи за отпускането на поредния транш от международните заеми за страната.

Вестник "Елефтеротипия" отбелязва, че планираната за днес среща на премиера Андонис Самарас с кредиторите ще бъде решаваща за изхода на преговорите. Според вестник "Та неа" различията между "тройката" и кабинета в Атина се свеждат да три основни въпроса, свързани с данъците и осигурителните фондове.

Събирането на приходите в бюджета изостава. Актуализирани официални данни сочат, че гръцката икономика се е свила още в края на миналата година и че се очаква да се свие с 25% преди страната да възобнови растежа, както се очаква през втората половина на тази година.

Гърция зависи от спасителни заеми за оцеляването си, вече шеста година е в рецесия, която се изостри от строгите мерки на икономии, поискани от кредиторите за намаляване на бюджетния дефицит.

Под заглавие "епосът за корупцията продължава" вестник "Етнос" пише, че разкритията за корупция в държавата придобиват размерите на цунами и че съдебните власти са се заели да изяснят скандални случаи на корупционни практики с лекарства и в националното радио и телевизия ЕРТ. Констатирано е също безконтролно раздаване на пенсии и липсата на каквито и да са контролни органи.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив