28 Март 2024, 15:30 Днес (9) | Вчера (12)

Гърция е готова да пусне петгодишни облигации в края на тази седмица

07 Април 2014 14:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2014, 14:43
Под лиценза на creativecommons

Представител на финансовото министерство казал, че всички технически подробности, свързани с пускането на облигации, са направени и че вече остава да бъде взето окончателното решение

Правителството на Гърция е напълно готово да пусне петгодишни облигации и да се завърне на облигационните пазари, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Техническата подготовка за пускането на такава емисия е приключила и се очаква тя да се появи след сряда.

Представител на финансовото министерство казал, че всички технически подробности, свързани с пускането на облигации, са направени и че вече остава да бъде взето окончателното решение.

Същият представител казал още, че тази емисия ще бъде предшествана от очаквано утре пускане на шестмесечни лихвени ценни книжа на стойност 1 млрд. евро. Това означавало, че емисията следва да се очаква от сряда насетне и най-вероятно в четвъртък или петък. Гърция смята да излезе на пазарите, за да събере два милиарда евро.

Анализатори предполагат, че емисията от петгодишни облигации най-вероятно ще бъде пусната при лихви 5.5 или 5.2 на сто. Не се изключва тя да е 5%. В момента доходността на десетгодишните гръцки облигации възлиза на 6.08 на сто. Смята се, че доходността на гръцките ценни книжа в момента е по-висока от тази на други страни в криза, емитирали облигации, като Португалия, Испания и Италия.

Гърция се готви да излезе на международните пазари, след като страната постигна споразумение с тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) за отпускане на следващия транш от заемите и след позитивните оценки на европейските партньори, дадени на последната среща на Еврогрупата, че "е налице чувствително подобрение на икономическия климат в Гърция".

Сега страната е готова да пусне първите дългови книжа, откакто беше изолирана от международните пазари на облигации и през 2010 г. беше принудена да вземе спасителна помощ от еврозоната и Международния валутен фонд.

Междувременно ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг заяви в интервю за вестник "Вима", че Гърция най-вероятно няма да има нужда от допълнителна финансова помощ. Той изрази увереност, че гръцкият дълг ще бъде устойчив през следващите десет години.

Реглинг, който беше в Атина за участие в заседанията на Еврогрупата и Екофин миналата седмица, смята, че Гърция е на прав път и че реализираните от страната реформи ще доведат до растеж на нейната икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив