06 Май 2024, 22:08 Днес (0) | Вчера (1)

Гърция е заплашена с изключване от Шенген

02 Декември 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 декември 2015, 15:50

Европа постави ултиматум на Гърция заради бежанския проблем

Страните-членки на Европейския съюз отправиха строго предупреждение към Гърция, че мястото ѝ в Шенгенската зона е заплашено, ако до следващата среща на върха не предприеме договорените вече мерки за решаването на бежанския проблем, предаде GRReporter. Гневната реакция на останалите страни-членки бе изразена по време на срещата на постоянните им представители в Брюксел, пише днес вестник Катимерини. Дипломатически източници заявили пред неговия кореспондент, че най-вече представителят на Люксембург бил особено язвителен, като посочил, че Гърция не е спазила постигнатото през октомври споразумение с останалите страни от Западните Балкани.

Според дипломатически източник на изданието, Гърция не е спазила голяма част от поетите ангажименти. По думите му, единият от проблемите е, че центърът за прием и регистрация (hotspot) в Лесбос не функционира. Вторият е, че Атина не е приела да бъдат изпратени 400 служители на европейската агенция за охрана на границите Frontex на границата ѝ с Македония с описания в писмо до Европейската комисия аргумент, че пълномощията към персонала на агенцията са много общи и се простират далеч над регистрацията на бежанците и имигрантите.
Третият проблем е, че Гърция настоява в отказа си да използва екипите за бърза намеса на Frontex (Rabid). Четвъртият – че Атина не изглежда решена да използва 300 електронни апарати, които биха спомогнали за регистрирането на пръстовите отпечатъци на пристигащите, както и на самите тях в една общоевропейска база данни. Оправданията на Гърция били, че са налични проблеми с интернет връзката и обучението на персонала.
Петият проблем е свързан с оплакванията от страна на европейски дипломати, че Гърция не е спазила обещанието си да осъществи самолетни полети, за да транспортира бежанци в други европейски страни.

В изявления пред изданието дипломатически източник посочва, че Гърция има на разположение няколко дни, за да се задейства и да удовлетвори в определена степен останалите страни-членки на ЕС.
Срокът е до срещата на върха, която ще се състои на 17 и 18 декември, където ще бъде представен доклад за напредъка в действията за овладяването на бежанската вълна.


Според публикацията, Европейската комисия е напълно против принудителния изход от зоната на Шенген. Но ако Гърция не предприеме решителни действия през следващите дни, единственият начин за осъществяване на истински натиск, който остава на нейните партньори е заплахата от налагане на конкретната мярка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив