25 Април 2024, 15:15 Днес (11) | Вчера (12)

Гърция е парализирана от стачка срещу реформи в пенсионната система

12 Ноември 2015 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2015, 09:15
Под лиценза на creativecommons

Държавният и частният сектор в Гърция ще бъдат напълно парализирани днес заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата основни синдиката в страната

Това са Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и федерацията на държавните служители АДЕДИ, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

В стачката участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт.

Няма да се движат метрото и електрическата железница в Атина, а също градските автобуси, тролеи и трамваите. Плавателните съдове ще останат по пристанищата. Морският транспорт ще бъде напълно блокиран.

Анулирани са полети до гръцките острови на авиокомпанията Олимпик еър.

Музеи и археологически комплекси ще бъдат затворени. Журналистите също излизат на улиците. Медиите ще излъчват единствено новини и ще информират за хода на стачката и за планираните протестни митинги.

В свои съобщения синдикатите обвиняват правителството, че е изоставило предизборните си ангажименти и че продължава политиката на безнаказани икономии и бедност, прилагайки нов жесток меморандум (кредитното споразумение) с непосилни условия в него, изготвяйки законодателни актове, унищожаващи предоставянето на каквато и да е социална сигурност.

Стачката е първият тест за правителството на премиера Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА спечели изборите през януари с обещанието да сложи край на строгите икономии. По-късно Ципрас се съгласи да приложи непопулярни реформи, за да сключи споразумение за трети спасителен заем и така да избегне фалит на страната, припомня "Ройтерс". Два месеца по-късно СИРИЗА отново спечели предсрочните избори, но обеща да се бори, за да ограничи негативните ефекти от новото споразумение с международните кредитори.

По ирония на съдбата кабинетът на Ципрас подкрепя днешната стачка. Според СИРИЗА тя ще укрепи позицията на Атина в разговорите с кредиторите.

Преговорите с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) бяха подновени в сряда. Атина и нейните кредитори се надяват да постигнат споразумение по щекотливи теми като настояването за реформи, които да решат въпроса с необслужваните кредити в страната. От това зависи отпускането на 2 млрд. евро - подтранш от първоначално плащане на стойност 26 млрд. евро в рамките на новата спасителна програма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив