27 Април 2024, 19:02 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция започва масови проверки на фирми, регистрирани в България

17 Август 2016 09:10 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 август 2016, 08:54

Атина иска да спре укриването на данъци чрез изнасяне на бизнеса зад граница

Данъчните власти в Гърция започват масови проверки на фирми на гръцки граждани, регистрирани в България и Кипър, дали не укриват данъци, писа в. "Катимерини", цитиран от в. "Сега". Целта е да се види дали те реално работят на територията на Гърция и са открити в чужбина, за да се възползват от доста по-ниското корпоративно данъчно облагане. Според източници на изданието повечето от фирмите, регистрирани в България, отчитат нулев оборот у нас и нямат нито един работник. Високопоставен правителствен служител обяснява, че Атина се готви скоро да подпише споразумения със София и Никозия, които ще й позволят да прави задълбочени проверки на подобни компании. В ход вече били разговори с българските и кипърските власти по въпроса. Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас се надява документите да бъдат парафирани до края на септември, за да могат веднага да бъдат предприети действия, отбелязва "Катимерини". С подписването на споразуменията българските и кипърските власти ще се ангажират да изпратят списъци на фирмите на гръцки граждани, регистрирани на териториите им, както и за дейността им.

Според данните в гръцкия Търговски регистър 33 гръцки фирми имат представителства в България, а 46 български компании имат клонове в Гърция; 101 гръцки фирми имат клонове в Кипър и 281 кипърски фирми действат на територията на Гърция.

Гръцкото финансово министерство, ръководено от Евклидис Цакалотос, има намерение да поиска сътрудничество с данъчните власти в България и Гърция, така че гръцки експерти да започнат проверки на фирми, за които има съмнения за укриване на данъци. Подготвя се и законопроект, който предвижда налагането на големи глоби на фирми, за които се установи, че са се регистрирали в чужбина, но бизнесът им е изцяло в Гърция. Скоро се очаква той да бъде внесен в парламента. Подобни практики не са забранени в рамките на ЕС, ако компаниите плащат данъците си.

МЕРКИ

Гръцките власти са изпратили 1800 обявления за изземване на имущество на граждани, които не са успели да платят просрочени задължения или банкови кредити на обща стойност 215 млрд. евро, съобщи електронното издание "Български новини". Общо 4 млн. данъкоплатци имат неизплатени задължения към данъчните, а 3 млн. граждани бавят плащания по кредити. Правителството се опасява, че комбинацията от забавяне на плащания заедно с кредити и данъчни задължения плюс осигурителни вноски може да доведе до нов скок на броя на длъжниците, които искат да се включат с програмата за облекчаване на дълговете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив