26 Април 2024, 19:51 Днес (11) | Вчера (14)

Гърция започва преговори с тройката за следващия транш от спасителния заем

04 Април 2013 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 10:01

От икономическия екип на кабинета не изключват поредният мартенски транш от 2.8 млрд. евро за Гърция да бъде одобрен на 12 април на неформалната среща на Еврогрупата в Дъблин

Кабинетът на премиера Андонис Самарас днес започва нови преговори с ръководителите на тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), за да осигури следващия транш от 2.8 млрд. евро за страната, информират гръцките вестници, цитирани от БТА.

Тройната коалиция отива на тези преговори с единна позиция, до нея стигнаха лидерите на политическите сили, представени в кабинета, пише вестник "Етнос".

Финансовият министър Янис Стурнарас, който днес ще има среща с тройката, заяви, че гърците ще продължат да плащат и тази година искания от кредиторите данък върху недвижимите си имоти, който те плащат заедно със сметките за ток, отбелязва вестник "Вима".

Правителството обаче смята да предложи на тройката данъкът върху недвижимите имоти да бъде занапред с по-ниски ставки, а също и да се въведе необлагаем минимум за имоти на стойност до 50 хиляди евро.

От икономическия екип на кабинета не изключват поредният мартенски транш от 2.8 млрд. евро за Гърция да бъде одобрен на 12 април на неформалната среща на Еврогрупата в Дъблин. Според тях това е възможно да се случи и малко по-късно на телеконференцията на съвета на финансовите министри от еврозоната, смята вестник "Нафтемборики".

Според вестник "Катимерини" в правителството царял оптимизъм за нормален изход на преговорите с тройката въпреки множеството открити въпроси, които двете страни трябва да решат. Кредиторите искат от Атина да посочи точния брой на държавните служители, които ще бъдат уволнени до юни, да ускори реформата в държавния сектор и да продължи да събира данъка върху недвижимите имоти.

Очаква се тройката да остане десет дни в Атина, за да даде първата си тримесечна оценка за състоянието на гръцката икономика за тази година, въз основа на която, ако всичко върви добре, Гърция да получи поредния транш.

Въпросният транш беше одобрен на политическо равнище от Еврогрупата през декември 2012 г., но тройката прецени при посещението си в Атина от 3 до 13 март, че страната не е изпълнила исканите от нея реформи в държавния сектор.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив