20 Април 2024, 00:38 Днес (0) | Вчера (10)

Гърция изпълнила едва една трета от обещаното

13 Юли 2012 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2012, 16:50

Молбите на Атина за повече време за изпълнение на националната програма за икономии, не срещат разбиране в Европейския съюз, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер

 

Атина обмисля мерки за икономии на стойност 11,5 милиарда евро през идните две години, които ще представи на кредиторите си в края на юли, в желанието си да остане под финансовата защита на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), твърди източник от финансовото министерство, цитиран от АФП.

 

 Финансовите директори на министерствата били извикани днес, за да обсъдят подробности по тази програма за бюджетни икономии, за която настоява Тройката кредитори (ЕС, Европейската централна банка и МВФ), уточни същият анонимен източник на Франс прес.

 Тази нова програма трябва да бъде представена на кредиторите на Атина на 24 юли, когато делегацията на Тройката се връща в гръцката столица, за да възобнови мисията си по одита на гръцките сметки.

 Предварителният доклад на Тройката международни кредитори на Гърция - Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) - за прилагането на реформите описва катастрофална картина, съобщават германски медии. Гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 цели за икономии от пакета антикризисни мерки, договорен с международните кредитори, съобщава в. "Райнише пост", позовавайки се германски правителствени източници.

При приватизацията тази година ще бъдат изпълнени само две мерки, приходите от които ще бъдат "неудовлетворителни". От оценката на експертите от Тройката зависи изплащането на следващия транш от помощта за Гърция, припомня "Ханделсблат", цитиран от БТА.

 Молбите на Атина за повече време за изпълнение на националната програма за икономии, не срещат разбиране в Европейския съюз, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер. "Имам усещането, че търпението на Тройката се изчерпва", каза днес министърът пред радио "Дойчландфунк".

"Събраният опит ме оставя най-малкото скептичен (за способността на Гърция да проведе реформи)", допълни Рьослер.

Александър Добринт, генерален секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), пък настоя за бързо излизане на Гърция от еврозоната. "Гърция има шанс, само ако напусне еврозоната", заяви той в интервю за "Райнише пост".

 По-рано Международният валутен фонд (МВФ) констатира закъснения на Гърция в прилагането на програмата за бюджетни корекции, искани от Тройката (ЕС - Европейската централна банка и самият МВФ), в замяна на които бе одобрена финансова подкрепа за Атина, предаде Франс прес. Фондът е категорично против предоговаряне на спасителната програма.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив