25 Април 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (12)

Гърция може да остане без пари още през март

05 Февруари 2015 14:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2015, 12:27
Под лиценза на creativecommons

Отказът на Алексис Ципрас да приеме още заеми по спасителната програма за Гърция може да доведе до пресъхване на средствата на страната още следващия месец, коментира агенция „Блумбърг“

Освен ако ограничението от 15 милиарда евро заеми с кратък падеж, наложен от кредиторите на Гърция, не бъде увеличено, правителството може да остане без пари още на 25 февруари. Преди три седмици се смяташе, че средствата на страната ще пресъхнат към средата на годината.

Гърците масово изтеглят средствата си от банките и се "въздържат" от плащане на данъци, което означава, че правителството на Ципрас ще може да оперира още няколко месеца, без да посяга на социалните фондове и да спира някои от държавните плащания, твърдят източници на агенцията. До края на март обаче управлението на СИРИЗА ще трябва да вземе решение дали да изостави еврото, или да приеме още финансиране от кредиторите.

Среща между финансовия министър Янис Варуфакис и германския му колега Волфганг Шойбле показва доколко Гърция е склонна на компромис, но германската страна е склонна да изчака.

В минали години предишните правителства са се намирали в сходна ситуация, но винаги са спазвали задълженията си, издавайки облигации в кракосрочен падеж към банковата система, които от своя страна ги ползваха като гаранция пред ЕЦБ.

Варуфакис се срещна и с ръководството на ЕЦБ във Франкфурт, като председателят на банката Марио Драги заяви, че Атина трябва да преговаря с кредиторите, ако иска ЕЦБ да продължи да предоставя помощ.

В сряда търсенето на гръцки облигации беше по-ниско дори и от разгара на кризата, а банковата система в страната е все по-разклатена. През последните месеци банките са загубили депозити на стойност най-малко 15 милиарда евро, или 9% от общия обем на спестяванията.

Сред големите проблеми, пред които е изправено правителството на Ципрас, е и нежеланието на много от данъкоплатците да плащат задълженията си към държавата, а сред ключовите мерки на СИРИЗА бяха увеличенията на данъци, които да финансират активни социални политики и увеличения на заплати и социални плащания.

По данни на финансовото ведомство през декември правителството е събрало данъци с 1.3 милиарда евро по-малко от очакваното. През първото тримесечие бюджетът ще получи 641 милиона евро от дивиденти, а може да набере още 625 милиона, ако се възползва от фонда за рекапитализация на банките.

Това обаче далеч няма да е достатъчно за изпълнение на дълговете на правителството. До края на март без помощта на ЕЦБ Ципрас ще трябва да намери още 4 милиарда евро, за да изпати задълженията си.

За да стане това възможно, трябва кредиторите да премахнат ограничението от 15 милиарда евро върху дълга с кратък падеж, който страната може да издава, а ЕЦБ трябва да започне да приема повече от 3.5 милиарда евро във вид на облигации като гаранция.

Министрите на финансите на еврозоната ще се срещнат на 16 февруари, когато най-вероятно Гърция ще е сред основните теми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив