02 Май 2024, 04:00 Днес (0) | Вчера (0)

Гърция не отстъпи и след нов ултиматум на кредиторите

25 Юни 2015 14:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юни 2015, 14:53
Под лиценза на creativecommons

Международните кредитори на гръцката държава са поставили днес нов ултиматум на правителството - да представи убедителен план за реформи до 13 часа българско време днес

В противен случай те ще предложат своите виждания за одобрение от финансовите министри на еврозоната, събрали се в Брюксел за четвърти пореден път от седмица насам, съобщи източник на "Ройтерс".

Срокът изтече без резултат и двете страни представят отделно своите планове за одобрение на Еврогрупата, която се събира в момента за заседание в 14:30 българско време. В началото имаше догадки, че офертата на кредиторите е "база за споразумение", а не предложение, което не подлежи на преговори. Но след новината, че и гърците внасят свой проект, първите коментари са, че едва ли някой се съмнява чие предложение има по-голям шанс да бъде одобрено.

Драматичният поврат в събитията идва часове преди насрочената за тази вечер и петък сутринта среща на лидерите на ЕС в белгийската столица. Водещите теми на редовната среща на Европейския съвет са имиграцията, бъдещето на еврозоната и искането на Лондон за нови условия за членството на страната в ЕС. За Гърция няма да се водят преговори, а само се очаква готов план за одобрение.

Дипломати разказват пред "Ройтерс", че тактиката на кредиторите е свидетелство, че те са изгубили търпение от факта, че премиерът Алексис Ципрас отказва компромис по ключови за гръцката икономика реформи на пенсиите, трудовия пазар, заплатите и данъците.

Гръцки правителствени представители обясняват, че вече са направили отстъпки с предложението да вдигнат данъците и някои вноски на пенсионери. Според тях кредиторите не проявяват воля да постигнат сделка, защото внезапно променили сметките си колко средства може да събере гръцкият бюджет по свяка от предложените фискални мерки. По неофициална информация разминаването между двете страни достига 3 млрд. евро.

Никос Филис, говорител на парламентарната група на СИРИЗА, каза пред местната телевизия Mega TV: "Настояванията на кредиторите да бъдат върнати на масата за преговори унищожителни мерки показват, че изнудването на Гърция наближава кулминацията си". Както той, така и министърът на труда Панос Скурлетис повтарят известната теза на Атина – няма сделка без опрощаване на гръцки дълг.

И двете страни са разобаровани от хода на разговорите, като представители на еврозоната говорят за "изключителна" загуба на доверие към гърците и се съмняват, че сделка е постижима при това поведение на Атина.

Във Франкфурт източник, запознат с обсъжданията в ЕЦБ, казва, че Йенс Вайдман - влиятелният управител на централната банка на Германия, отново е изразил тревогата си от продължаващото наливане на ликвидност в гръцката банкова система, докато от нея гърците все по-масово теглят парите си.

Въпреки това управителният съвет на ЕЦБ, който всеки ден провежда телеконферентно заседание за кризата с Гърция, е одобрил в четвъртък за пореден път отпускането на помощ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив