06 Май 2024, 16:05 Днес (0) | Вчера (1)

Гърция няма да прави специални проверки за големия талон на българските автомобили

02 Юли 2014 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2014, 15:53
Под лиценза на creativecommons

Ако обаче водачите бъдат спрени за провинение, ще се иска и големият талон на колата

Специални проверки за големия талон в Гърция няма да се правят, освен ако водачите не са спрени за други нарушения. При извършване на рутинни и други проверки – примерно за превишена скорост, нарушаване на правилата за движение на територията на Република Гърция, ще се изисква и големия талон на автомобила. Това заяви за Агенция "Фокус” заместник- директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” Красимир Калайджиев.

"Това, което аз знам е онова, което последно се случи – г-н Гинев, заместник-министърът по транспорта, се срещна с посланика на Гърция в България. Проблемът беше поставен и съответно предаден на компетентните власти в Гърция, за да се търси решаване на въпроса в полза на българските лица, които извършват превози на тамошна територията”, каза още тойq като добави, че въпросът в момента опира до регистрационните документи, което е в компетентностите на Министерство на вътрешните работи, според Закон за движение по пътищата.

По думите на Калайджиев, засега гръцките власти желаят директивата да остане в действие, а междувременно българските управляващи очакват отговор за евентуално компромисно решение.

"Между България и Гърция съществува спогодба за международни автомобилни превози и опитахме чрез нея да прокараме някакви разговори, за да можем да помогнем за решаване на въпроса”, каза още Калайджиев. Попитан дали има постъпили в агенцията сигнали за глобени граждани, заместник-директорът на "Автомобилна администрация” отговори: "Имаше случай около февруари-март, когато по българска телевизия един водач каза, че е бил глобен с 8000 евро. На база сигнала, направихме проучване до Гърция, те ни отговориха, че действително този човек е санкциониран, но той не е имал никакъв документ по отношение на администрацията – нито част 1, нито част 2 и дори не е имал договор с превозваческата фирма, за която работи. Оказа се, че ние документ не сме видели за наложена санкция специално за големия талон. Така че, и при него нямаме конкретна санкция за това нещо, той си е направил и други нарушения и съответно го глобяват за всичко. По техни твърдения е нямал документи – от там се "разбуни кошера”, ако мога да го нарека така”. Помолихме и български превозвачи да ни покажат, ако има такива глоби, това е сериозна сума, не знам дали този човек е търсил подкрепа да му се помогне за парите, допълни Красимир Калайджиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив