19 Април 2024, 07:59 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция обеща пакет реформи до понеделник, за да получи финансова помощ

24 Март 2015 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 март 2015, 12:45
Под лиценза на creativecommons

Миналата седмица кабинетът на Алексис Ципрас и кредиторите му се договориха Атина да представи свой списък с реформи, който трябва да постигне сходни ефекти за бюджета като мерките, одобрени от предишната консервативна администрация

Гърция обеща да представи пред партньорите си от еврозоната пакет от реформи до понеделник с надеждата да получи финансова помощ и да избегне фалит, съобщи "Ройтерс".

"Ще бъде направено най-късно до понеделник", заяви говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис пред МегаТВ.

Миналата седмица кабинетът на Алексис Ципрас и кредиторите му се договориха Атина да представи свой списък с реформи, който трябва да постигне сходни ефекти за бюджета като мерките, одобрени от предишната консервативна администрация.

Очаква се Гърция да остане без средства в рамките на няколко седмици, ако не получи финансова помощ.

В понеделник вечерта премиерът Алексис Ципрас се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, но според говорителя Сакеларидис двамата лидери са обсъдили само рамките на реформите без да навлизат в подробности. Той каза още, че пакетът реформи няма да съдържа мерки, които биха довели до рецесия, а по-скоро структурни промени.

Ако кредиторите на Гърция се съгласят, че новите реформи биха постигнали същия ефект като договорените преди изборите, Атина ще получи още средства от еврозоната и Международния валутен фонд.

Според вестник "Вима" Гърция се опитва да получи европакет на стойност 4.9-5 милиарда евро, за който политическо решение щяло да бъде взето на извънредна среща на Еврогрупата в петък или в понеделник.

Надеждите са този европакет да даде "глътка свеж въздух" на правителството, за да покрие финансовите нужди на страната през април, тъй като Атина свършва парите.

Според източници на вестника очакванията били 1.9 млрд. евро да дойдат от връщане на печалбите от гръцки облигации, притежавани от Европейската централна банка и централните банки на страните от еврозоната, а 3.1 млрд. евро да бъдат предоставени по линия на Европейския фонд за финансова стабилност под формата на два транша.

В рамките на същия фонд оставали още 1.8 млрд. евро. За тях обаче се изисквало съгласие и дадена от кредиторите положителна оценка на реформите, извършени от гръцкото правителство. Атина обаче не очаквала тези пари преди края на април.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив