16 Април 2024, 06:58 Днес (0) | Вчера (10)

Гърция плати 3.2 млд. евро на ЕЦБ с първите отпуснати пари от спасителната програма

20 Август 2015 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2015, 12:59
Под лиценза на creativecommons

Гърция днес плати 3.2 млрд. евро по дълга си на Европейската централна банка (ЕЦО) със средствата, отпуснати по новата спасителна програма, съобщи правителството в Атина, цитирано от "Ройтерс"

В същото време министър от кабинета на Алексис Ципрас призова за бързо насрочване на извънредни избори след разцепление в управляващата партия заради условията на третата спасителна програма за страната.

Плащането към ЕЦБ беше ключово, за да се спаси страната от финансов колапс. Премиерът обаче се сблъска с ново предизвикателство – да се справи с политическата криза, след като крайноляво движение в рамките на партията му СИРИЗА се противопостави на политиката на правителството и остави кабинета без парламентарно мнозинство.

За да плати вноската по дълга си, Атина използва парите от първия транш на новата спасителна програма, одобрена късно вечерта в сряда.

"Плащането е осъществено, парите в момента се придвижват", заявява официален представител на гръцкото правителство пред "Ройтерс".

Енергийният министър Панос Скурлетис, който е близък съветник на министър-председателя, заяви, че трябва проблемът с разделението в партията да бъде разрешен.

"Политическият пейзаж трябва да се разчисти. Трябва да знаем дали правителството има, или няма мнозинство", коментира той пред държавната гръцка телевизия ERT.

Ципрас успя да получи одобрение на спасителната програма в парламента благодарение на подкрепата на опозиционните партии, които заявиха, че по този начин искат да спасят страната от финансова катастрофа.

Пред Ципрас възможностите са две: или да насрочи избори за септември, преди гласоподавателите да са усетили ефекта от новите мерки, наложени чрез спасителната програма (измежду които орязване на пенсиите, увеличен ДДС и данък "солидарност" върху приходите), или да отложи вота до октомври, след като международните кредитори оценят прилагането на спасителната програма. Именно през октомври ще бъде обсъдена възможността за премахване на част от външния дълг на Гърция.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив