29 Март 2024, 00:08 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция погва получателите на незаконни пенсии и надбавки

08 Август 2012 09:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2012, 09:35

Загубите от незаконни пенсии през последните няколко години възлизат на поне 120 милиона евро

Сериалът с разкриването на пенсионери в Гърция, които получават пенсии по не особено законен начин, продължава. В момента в цялата страна тече прокурорско разследване с цел да бъдат разкрити и наказани не само „титулярите” на незаконните пенсии и надбавки, но и държавните служители и лекарите, които са им помогнали да се сдобият с тях, съобщи електронното издание GRReporter. В същото време министърът на заетостта Янис Вруцис обяви, че от 1 септември се прекратява изплащането на около 2 800 пенсии, отпуснати от Пенсионния фонд на земеделците ОГА, тъй като хората, които са ги получавали, не са се явили навреме, за да бъдат преброени. От ведомството твърдят, че по този начин ще бъдат спестени 14 милиона евро. В рамките на разследването на остров Закинтос бяха открити също 61 души, които са получавали помощи за слепи, като паралелно с това са имали шофьорски книжки. 
Малко след срещата си със заместник-прокурора на Върховния съд министърът заяви, че се подготвя закон, по силата на който всички получатели на незаконни пенсии и надбавки ще бъдат задължени да върнат парите в държавните каси. Освен това в осигурителните каси ще се въведе система за контрол, която ще възпрепятства бъдещото отпускане на незаконни пенсии.
От прокуратурата обаче не споделят изцяло амбицията на правителството за пълното изкореняване на това явление, понеже си дават сметка, че издирването на хилядите нарушители в цялата страна е особено тежка задача. Предпоставка за успеха й е съдействието от страна на компетентните държавни служби, което невинаги е сигурно.  Доказателство за резервите на прокуратурата е резултатът от разследването, което икономическият заместник-прокурор Спирос Музакитис започна преди около осем месеца. То бе породено от изявленията на тогавашния министър на заетостта Георгиос Кутруманис, според когото незаконните пенсии са поне 20 000, а загубите от тях през последните няколко години – 120 милиона евро. 
Когато обаче прокурорът се обърна към компетентните служби с искане да му предоставят необходимите данни единственото, което получи в рамките на половин година бяха 13 случаи на незаконни пенсии. 
Според източници прокурорите възнамеряват да проявят твърдост в контактите си с държавната администрация с цел правните процедури да бъдат задействани по-скоро, понеже част от нарушенията може да се покрият от срок на давност.
По време на срещата между министъра Янис Вруцис и заместник-прокурора на Върховния съд бе решено да се разследват всички участници в порочната верига. Ведомството вече започна да си сътрудничи с Агенцията по приходите в министерството на финансите с цел да се постигне сравнение на данните на осигурените лица и да бъдат заловени онези, които укриват данъци. 
Министърът увери, че ще бъде потърсена отговорност от всички замесени в мрежата – служители в осигурителните каси, лекари и други и допълни, че подготвя закон, по силата на който те ще носят не само административна, но и наказателна отговорност за действията си. По същия начин ще се третират и мнимите пенсионери, които ще се принудят да се откажат от незаконните пенсии и надбавки и да започнат да връщат неправомерно получените суми. 
От своя страна главният секретар на Агенцията за приходите Харис Теохарис заяви, че според досегашните резултати на проверката в регистрите на осигурителните каси, която се очаква да приключи в края на годината, в 10 на сто от случаите не е ясно кой получава пенсиите.
„Открихме данъчни номера, които принадлежат на юридически лица и въпреки това титулярите им получават пенсии”, посочи той в интервю за радио Вима. До момента е приключила проверката в осигурителните каси на адвокати, лекари и инженери. Според него ситуацията в касата на служителите в частния сектор е по-добра в сравнение с останалите.
„От момента, в който знаем името на получателя на пенсия от дадена осигурителна каса сравняваме неговите данни с подадените през последните години данъчни декларации. Първо проверяваме регистъра и след това засичаме данъчния номер”. Главният секретар допълни че, съществуват и случаи, в които получателите на незаконни пенсии са си измислили данъчни номера или са заявили такива, които принадлежат на други хора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив