25 Април 2024, 06:41 Днес (0) | Вчера (12)

Гърция поиска помощ от ЕК от страх да не бъде изключена от Шенген

04 Декември 2015 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 13:14
Под лиценза на creativecommons

Гърция е поискала от Европейския съюз помощ за подсилване на охраната по границите си, както и за справяне с потока от мигранти в страната, отчитайки предупреждението на нейните партньори в ЕС, че може да бъде изключена от Шенгенската зона

Часове преди европейските министри на вътрешните работи да се срещнат днес и да обсъдят мерки срещу невъзможността на Гърция да се справя с мигрантите, правителството в Атина се съгласи да приеме европейска помощ, както и чуждестранни гранични охранители. 

Въпреки че представители на ЕС отрекоха възможността Гърция да бъде изключена от Шенген според дипломати Атина е под сериозно напрежение, тъй като до петък тя трябва да докаже, че може да сътрудничи по въпросите с мигрантите. 

Атина е приела три оферти – служители на ЕС да й помагат на северната й граница, чуждестранни гранични охранители да бъдат разположени на нейните острови в Егейско море, както и да приеме палатки и продоволствия в помощ на мигрантите. 

Решението на Гърция идва, след като по-рано вчера нови сблъсъци между мигранти и бежанци на границата й с Македония оставиха двама души ранени. В момента македонските власти разрешават единствено на бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак да преминават границата от Гърция и да продължават към ЕС. Това доведе до протести на мигрантите от други страни, които са блокирани от гръцката страна на границата с Македония край пункта Идомени от миналата сряда насам. 

Вчерашните сблъсъци са избухнали между две групи – мигранти от Иран и Пакистан от една страна и бежанци от Афганистан от друга. И двете страни са замеряли другите с камъни, информира БГНЕС.

По-рано мъж, за който се предполага, че е марокански гражданин, е починал вследствие на електрически удар, след като е докоснал високоволтов жп-кабел при опита си да се покачи на товарен влак. 

Междувременно вчера посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоинис страната е готова да приема на постоянна основа 50 000 бежанци, както и да създаде 5 центъра за разпределение и насочване на бежанците ("горещи точки" - hot spots)

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че Атина официално също е активирала две програми за помощ. Едната е Европейският механизъм за гражданска защита, който е създаден за справяне с природни бедствия като наводнения и земетресения. Той ще осигури палатки, генератори и друго оборудване за настаняването на мигрантите през зимата. 

В същото време по гръцките острови "Фронтекс" ще организира Екип за бърза гранична намеса (RaBIT), в рамките на който държави от ЕС ще трябва да подсилят граничните служители на Гърция. Това е вторият път, в който този механизъм се използва. Преди това Атина отново се е възползвала от него през зимата на 2010 г. - 2011 г., когато отново е имало прилив на хора, преминаващи сухопътната й граница с Турция. 

По-рано вестник Financial Times съобщи, че по време на министерската среща на ЕС в петък в Брюксел е възможно да бъде взето решение за суспендиране на Шенгенското споразумение. Ако това предложение бъде прието, ЕК ще може да затвори една или няколко външни граници за период от две години. Това на практика ще означава въвеждане на граничен контрол подобно на този, който бе въведен още в края на лятото от Германия и Австрия. Министерската среща в Брюксел идва след многократните предупреждения към властите в Гърция и призивите Атина да преразгледа отношението си спрямо мигрантите и да поиска помощ. В противен случай тя ще бъде изправена пред изключване от Шенген, пише още изданието. 

Financial Times уточнява, че тази мярка може да засегне още една държава . Предложението за суспендиране на Шенгенското споразумение е внесено от Люксембург.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив