03 Май 2024, 16:06 Днес (0) | Вчера (13)

Гърция продължава с подстригването на администрацията

09 Януари 2014 14:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2014, 14:43
Под лиценза на creativecommons

Кириакос Мицотакис отбеляза, че предприетият подход е на мястото на петима пенсионирани служители да бъде назначаван един нов. Министърът добави, че в сферата на образованието се подхожда на принципа едно ново назначение да замества 10 освободени служители

Гърция продължава със значителните съкращения в обществената администрация, която през 2009 г. наброяваше 700 000 души, съобщи на пресконференция в Атина министърът за административната реформа и електронното правителство Кириакос Мицотакис, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че предприетият подход е на мястото на петима пенсионирани служители да бъде назначаван един нов. Министърът добави, че в сферата на образованието се подхожда на принципа едно ново назначение да замества 10 освободени служители.

По неговите думи това е в отговор на изискванията за реформи в страната, включително по отношение на съкращаването на фондовете за работните заплати и пенсиите. Според него днес мащабът на гръцката администрация се доближава до средните равнища в Европейския съюз.

Туризмът в Гърция остава един от основните бюджетни приходи за страната и осигурява доходи за около 16% от населението, отчете ресорният министър Олга Кефалояни. По нейните думи изминалата година е поставила рекорд по приходите от туризъм - около 12 милиарда евро. Основната част от 17-те милиона чуждестранни гости на Гърция са германци, уточни тя.

Министърът по околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис посочи, че енергийната ефективност е ключ към растежа на икономиката в ЕС. Той открои построяването на връзки между газопроводните мрежи на Гърция с България и Румъния като начин за постигането на енергийна сигурност за ЕС.

Най-големите предизвикателства са в моята сфера, коментира министърът на труда, социалното осигуряване и благоденствието Янис Вруцис. Той поясни, че в ЕС има три милиона незаети работни места, а средната безработица е над 10%, което показва наличието на структурни проблеми. Не трябва да се страхуваме, а да насърчаваме трудовата мобилност, заяви той в отговор на въпрос, свързан с дебата около отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци.

Няма да бъдем свръхамбициозно председателство, ще се насочваме към постигането на конкретни резултати. Това заяви по повод поемането от Гърция на председателството на Съвета на ЕС до края на юли министърът за развитието и конкурентоспособността Костис Хадзидакис. Целта ни е да покажем, че Гърция е нормална държава, макар и засегната от кризата, добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив