29 Март 2024, 13:14 Днес (7) | Вчера (11)

Гърция се надява на второ орязване на дълга, заяви министър

03 Юли 2013 13:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2013, 13:29
Под лиценза на creativecommons

Има общо недоволство от напредъка на Гърция по отношение на реформите в публичния сектор като събиране на данъци и мита или здравни услуги, каза високопоставен служител от еврозоната, участващ в преговорите

Гърция очаква второ орязване на дълга от европейските й кредитори, след като минат германските избори през септември, каза министърът на икономиката Костис Хадзидакис, цитиран от "Шпигел".

 

С наближаването на изборите Берлин се опитва да избегне всякакви разговори за още едно орязване на гръцки дълг. Германският финансов министър Волфганг Шойбле изключи подобна възможност само преди седмица.

Атина и международните й кредитори в понеделник подновиха разговорите за отпускане на следващия транш от помощта в размер от 8.1 милиарда евро след две седмици прекъсване, по време на които правителството почти се разпадна заради затварянето на обществената радио и телевизия ЕРТ.

Има общо недоволство от напредъка на Гърция по отношение на реформите в публичния сектор като събиране на данъци и мита или здравни услуги, каза високопоставен служител от еврозоната, участващ в преговорите. Хадзидакис обаче изрази увереност, че ако Гърция постигне напредък, партньорите й ще демонстрират солидарност.

Четирима представители от еврозоната, цитирани от "Ройтерс", предупредиха вчера, че Гърция има три дни, за да увери своите кредитори, че може да изпълни условията от спасителната програма, за да получи следващия транш от международната помощ.

Твърд отговор от ЕЦБ

Германският член на Европейската централна банка Йорг Асмусен каза, че разговорите за ново отписване на гръцки дълг са контрапродуктивни и призова вместо това Атина да наблегне на реформите, които се изискват за отпускането на следващия транш от помощта.

 

По думите му дискусиите за "подстрижка" на дълга разсейват от необходимите усилия за реформи, предаде "Франс прес". "Въпреки напредъка все още има някои неща, които трябва да се направят, за да завърши проверката положително", допълни Асмусен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив