13 Май 2024, 20:44 Днес (12) | Вчера (0)

Гърция се опасява от блокиране на поредния транш

07 Март 2013 10:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2013, 10:28

През този месец Атина трябва да получи 2.8 милиарда евро. Условие за отпускане на парите са съкращения в държавния сектор

Следващият транш от международната финансова помощ за Гърция може да бъде блокиран, пишат днес гръцките вестници, цитиран от БТА.

През този месец Атина трябва да получи 2.8 милиарда евро. Условие за отпускане на парите са съкращения в държавния сектор, които бяха тема на обсъждане при срещите на ръководителите на тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд с представители на гръцкото правителство.

Матиас Морс от ЕС, Клаус Мазух от ЕЦБ и Пол Томсън от МВФ се срещнаха вчера с финансовия министър Янис Стурнарас. Днес те имаха насрочена среща с премиера Андонис Самарас, която беше отложена за следващите дни.

Тройката беше непоколебима на срещата си със Стурнарас, пише по темата в. "Вима". Според изданието представителите на международните кредитори са изпратили ясно послание, че Атина трябва да спазва ангажиментите си и да съкрати хиляди държавни служители.

За разногласия с тройката пише и в. "Имерисия" като посочва, че има разминаване в позициите по отношение на съкращенията, дълговете на пенсионните фондове и уреждане на задълженията към банките. Изданието отбелязва, че престоят на представителите на кредиторите в Гърция се удължава.

В. "Катимерини" цитира финансовия министър Стурнарас, че пред преговорите с тройката има още много път. Според изданието въпросът със съкращенията на държавни служители е предизвикал търкания между Стурнарас и министъра на административната реформа Андонис Манитакис, като на дневен ред отново са излезли сценариите за отстраняване на Манитакис при бъдещ ремонт на правителството.

"Тройката казва "не" на намаляване на данъците и иска съкращения" е заглавието по темата на в. "Та неа". В. Прото тема" посочва, че финансовият министър е умерен оптимист, че Гърция ще успее да получи транша от финансовата помощ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив