28 Март 2024, 18:02 Днес (11) | Вчера (12)

Гърция се отказа от нови мерки до края на годината

19 Юли 2012 11:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2012, 13:44

Според източници от финансовото министерство има план за икономии на 8,1 милиарда евро

Няма да има нови мерки за икономии в Гърция през 2012 г. За това се договориха коалиционните партньори на среща днес, съобщава гръцкото издание Нюз ин, цитиран от БТА. Лидерите на трите партии в правителството - Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис разговаряха в продължение на три часа.

Според изданието лидерите са се договорили за изготвяне на нова средносрочна икономическа програма, преговори с партньорите за удължаване на срока за заложените в кредитото споразумение фискални цели, провеждането на реформи и приватизация. Нова среща между Самарас, Венизелос и Кувелис ще има през следващата седмица и на нея ще бъдат обсъдени приватизационните сделки.

Днес лидерите не са обсъждали конкретно мерки за нови икономии в размер на 11,5 милиарда евро, искани от международните кредитори за следващите две години, а са договорили принципна рамка, по която да се върви. Според източници от финансовото министерство има план за икономии на 8,1 милиарда евро. По думите на лидера на социалистите Евангелос Венизелос са намерени възможни мерки, които ще бъдат определени след среща с тройката инспектори на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Телевизия "Антена" съобщава, че на 26 юли в Атина пристигат ръководителите на тройката.

Постигането на споразумение за непопулярни икономии вероятно ще бъде първият тест за Самарас от поемането на властта през миналия месец. Правителството му направи положително първо впечатление на европейските партньори, но се сблъска с критики в страната, че не налага достатъчно натиск за промени в спасителното споразумение, посочва агенцията.

 Кабинетът на Самарас беше заявил, че ще търси удължаване на срока за постигането на фискалните цели, заложени в спасителното споразумение, но планира да постави искането само след възвръщане на загубеното в страната доверие. Правителството трябва да договори икономии в размер на почти 12 милиарда евро, за да осигури следващ транш от финансовата помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд, вероятно през септември, посочва Ройтерс.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив