20 Април 2024, 02:33 Днес (0) | Вчера (10)

Гърция се приближава до сделка с "тройката" за сметка на пенсионери, инвалиди и нови съкращения

20 Септември 2012 11:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2012, 11:29

Непопулярният план включва също нови намаления на заплати и пенсии, както и орязване на обезщетенията за инвалидност и други социални плащания, което се очаква да предизвика улични протести през следващите дни

Гърция си е осигурила съгласието на международните кредитори за още една част от пакета икономии, каза високопоставен правителствен служител, цитиран от "Ройтерс".

 

Кабинетът на премиера Андонис Самарас от седмици води преговори за пакета, както в страната, така и с "тройката" кредитори от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка. Икономиите трябва да бъдат одобрени, за да успее Атина да получи следващия транш от спасителната помощ.

Кредиторите първоначално отхвърлиха мерки на стойност 4 милиарда евро в рамките на пакета от 11.7 милиарда евро, но след това дадоха зелена светлина за съкращения в размер от 9.5 милиарда евро, уточни източникът.

"Разговорите продължават, пропастта се стеснява", допълни той без да уточни последните мерки, за които двете страни са се договорили. "Сега сме на 9.5 милиарда евро".

Друг източник заяви пред "Франс прес", че е от ключово значение коалиционните партньори от Пасок и умерената лява партия Димар да приемат предложенията на финансовия министър Янис Стурнарас, който все още преговаря с кредиторите. "Докато Стурнарас и екипът му се борят за останалата част от пакета, не виждаме ръка за помощ, само критики и недоволство", допълни той.

Левите съюзници на Самарас, които трябва да се срещнат в четвъртък за нов кръг преговори, яростно се противопоставяха на съкращаването на служители в публичния сектор, но дадоха знак, че в крайна сметка може да се съгласят с по-широкия пакет.

Непопулярният план включва също нови намаления на заплати и пенсии, както и орязване на обезщетенията за инвалидност и други социални плащания, което се очаква да предизвика улични протести през следващите дни.

Синдикатите вече започнаха серия от спирания на работата и шествия в центъра на Атина преди планираната за следващата седмица обща стачка. Но пред опасността от банкрут без финансовата помощ, гръцкото правителство обеща да даде ход на икономиите. Официални представители заявиха, че се надяват окончателно споразумение да бъде постигнато до неделя.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив