25 Април 2024, 11:34 Днес (5) | Вчера (12)

Гърция спешно вади държавни активи на тезгяха

02 Август 2012 15:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2012, 15:38
cepolina free photo

Гърция опита всичко - намаляване на заплатите, орязване на пенсиите и съкращения, за да удовлетвори международните кредитори

 

Гръцкото правителство пристъпва към експресна продажба на държавната компания за спортни залагания ОПАП и на Пощенската каса. Очаква се процедурите по тези продажби да започнат

 

в началото на есента. Не е изключено обаче по тях да има развитие още този месец, тъй като с този ход кабинетът Самарас иска да отправи силно послание към пазарите и тройката кредитори, че Атина прави всичко възможно, за да ускори реализацията на приватизационната си програма, съобщава БТА като се позовава на вестник "Имерисия".

Следващите действия на кабинета по тази програма бяха обсъдени на разширено заседание, ръководено от премиера Андонис Самарас.

Представител на правителството заяви, че "продажбата на ОПАП и на Пощенската каса са приоритет на кабинета", като наред с тях се работи и по продажбата на държавната лотария и радио-телевизионния център.

Според същия представител банкови консорциуми вече са проявили интерес към покупката на Пощенската каса и не е изключено още този месец да има развитие по този въпрос. За компанията ОПАП представителят каза, че процедурите по нейната продажба се очаква да започнат в началото на есента.

Държавата притежава 34 процента в ОПАП, от които 29 процента вече бяха прехвърлени на гръцкия приватизационен фонд, а пет процента все още се държат от държавата. Продажбата на ОПАП несъмнено е сред апетитните оферти в приватизационния списък на правителството в Атина.

Очаква се условията по продажбата да бъдат определени в близките дни.

Капитализацията на компанията в момента надхвърля 1.5 млрд. евро.

През ноември ОПАП плати на правителството 474 млн. евро за лицензирането на 35 000 видеолотарийни терминала и правителството иска да продаде 34 процента от дейността. По-рано

Гърция получи 390 млн. евро чрез продажбата на 10-процентно участие в балканския телекомуникационен гигант ОТЕ на "Дойче телеком".

Приватизацията на Пощенската каса пък идва в момент на бурни процеси в преструктуриращия се банков сектор на Гърция. Държавата притежава 34.4 на сто от акциите на Пощенската каса, в която компанията "Гръцки пощи" разполага с 9.9 на сто.

Експозиции в Пощенската каса имат още Националната банка на Гърция и Юробанк. Капитализацията на касата се изчислява на около 79 млн. евро.

Гърция опита всичко - намаляване на заплатите, орязване на пенсиите и съкращения, за да удовлетвори международните кредитори. Приватизацията е сред приоритетите на правителството, но тя изостава въпреки нарастващия натиск от тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ, които движат сметката за спасяването на страната.

На тезгяха за продажба стои също и терен от милион и осемстотин и петдесет квадратни метра в Афанту на о-в Родос, към който интерес вече бе проявен от седем инвеститори, в това число и от Турция.

Според представител на приватизационния фонд участието на силни инвеститори в конкурсната процедура по покупката на този имот е "вот на доверие към гръцката икономика". Към този терен има голф игрище на площ от около 450 хил. кв.м.

Междувременно финансовото министерство даде срок до 10 октомври тази година да представят в края на август своите отчети за състоянието на АТЕ банк (Аграрната банка) и Пощенската каса, за да се пристъпи към приватизацията им. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив