18 Април 2024, 16:41 Днес (9) | Вчера (11)

Гърция ускорява приватизацията

29 Октомври 2012 14:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2012, 14:10
под лиценза на crative commons

Първата приватизационна сделка вече е факт, което дава надежди на правителството в Атина, че може да се справи корупцията и да разпродаде губещите държавни предприятия

Гръцките власти са предприели смел ход да намалят бюрокрацията, за да дадат тласък на приватизацията – една от ключовите реформи, изисквани от кредиторите на балканската държава в замяна на спасителните заеми. Първата приватизационна сделка вече е факт, което дава надежди на правителството в Атина, че може да се справи корупцията и да разпродаде губещите държавни предприятия.

Първата голяма приватизационна сделка в Гърция е вече факт – търгът за международен бизнес център, оборудван със съвременни комуникационни технологии и построен за нуждите на Олимпийските игри в Атина през 2004 г., приключи успешно. За купувач беше избрана компанията за недвижими имоти Lamda Development, със солиден опит в Гърция и Югоизточна Европа. От консорциума, който е част от бизнес групата на милиардера Спирос Лацис, коментираха, че въпреки рецесията в икономиката, направената инвестиция ще се изплати за няколко години.

"Вярваме, че инвестицията има дългосрочно финансово измерение, но е и стратегическа за нас, защото по този начин показваме подкрепата си за усилията на гръцкото правителство да съживи и трансформира икономиката.", коментира Одисеус Атанасиу, изпълнителен директор на Lamda Development.

Сегашното правителство бърза да покаже активност и политическа воля пред чуждестранните кредитори на Гърция, че ще акумулира свежи приходи от продажбата на държавни активи – задача, с която предишните правителства не се справиха. Сега специален орган е натоварен с всички отговорности на приватизационната програма, агенцията е сложила на тезгяха хазартния оператор ОПАП, държавната газова компания ДЕПА и няколко инвестиционни проекта като реконструкцията на старото летище Хеленик Еърпорт в Атина.

Процесът обаче е съпроводен от тежка бюрократична реформа – 77 регулаторни режима, правителствени укази и министерски наредби трябва да бъдат одобрени от парламента – твърде муден процес, който може да продължи месеци. Ако всичко върви по план, подготовката за продажбата на първите активи ще бъде завършена през първото тримесечие на 2013 г, което е сериозно изоставане от начертаните цели.

Ако тези компании бъдат приватизирани успешно, икономисти изчисляват, че това ще прибави 3,5% към БВП на страната от следващата година – достатъчно да върне Гърция към икономически растеж и да създаде 150 000 дългосрочни работни места – жизненоважно условие за намаляване на рекордната безработица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив