19 Април 2024, 02:44 Днес (0) | Вчера (11)

Гърция ще обяви задължителна ваксинация за някои професионални групи

08 Юли 2021 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2021, 15:53

Делта вариантът на Covid-19 удари гръцкия туризъм

Гърция ще обяви задължителна ваксинация за някои професионални групи от идната седмица, заяви гръцкото правителство след последното увеличаване на ковид инфекциите, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Нова телевизия. Биоетичната комисия на страната препоръча миналия месец задължителни ваксини за здравните работници и персонала в старческите домове като крайна мярка със специфичен времеви график, ако усилията за окуражаване на ваксинацията се окажат неефективни. Правителството получи препоръки от националната биоетична комисия за задължителна ваксинация за специфични професионални групи, заяви правителствената говорителка Аристотелия Пелони на брифинг. Съответните решения ще бъдат обявени идната седмица, каза тя.
В Гърция тече дебат дали задължителната ваксинация е етична, макар че проучване на гръцката телевизия Скай в сряда показа, че мнозинството от гърците подкрепят задължителната ваксинация на специфични групи, които имат контакт с обществеността.
От 8 юли гръцките власти отново въведоха ограничения за ресторанти, барове и нощни клубове, позволявайки само седящи клиенти, заради тревога от увеличаването на ковид инфекциите, предизвикано от по-заразния Делта вариант.
Около 38 процента от пълнолетното население на Гърция е изцяло ваксинирано. Правителството предложи стимули, за да насърчи ваксинацията, сред които пари в брой и безплатни мобилни данни за младежите, с цел ваксинираните да достигнат 70 процента до есента.

Страхът от нова вълна на коронавируса отказва част от чужденците да почиват в Гърция, оплакват се хотелиерите от гръцките острови. В рамките на деня се очаква връщане на част от мерките, поради повишаване на случаите на заразени от короновирус. За последното денонощие са 1820 души, предаде БНР. Новата "Делта вълна" на Covid-19 вече се отразява на гръцкия туризъм. Хотелиери от Миконос съобщават за анулиране на резервации, както и на чартърни полети към острова. Очакваните нови ограничителни мерки разколебават част от желаещите чужденци да почиват в Гърция.
Ограничението на броя на клиентите в ресторанти, таверни и барове, което влиза в сила от днес, ще доведе до фалиране на заведения, коментират техните собственици пред медиите.
Правителството обсъжда и се очаква до ден да върне задължителното носене на маски навън, поради промяна в епидемиологичната обстановка.
Според лекарите основните огнища на вируса са сред младите хора, които участват в "ковидпарти" в заведенията.
Днес  на пристанище Рафина пристигна ферибот от остров Йос, като всички пътници бяха тествани и част от тях са заразени. Всички са присъствали на младежко събиране на брега на морето.
За голяма криза в туристическия сектор съобщават от съюза на агенциите за недвижими имоти. Дори петзвездни хотели вече се продават на остров Крит и на Халкидики. Повече е броят на предлаганите хотели и хижи в зимните курорти, които не работят от 2019 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив